Što obuhvaća i uvjeti polaznika

Ljetna alpinistička škola obuhvaća temeljna alpinistička znanja i tehnike potrebne za sportsko-penjačke i alpinističke uspone u suhoj stijeni. Drugim riječima, polaznici dobivaju sva potrebna znanja za samostalno i sigurno bavljenje alpinizmom u ljetnim uvjetima. Praktične vježbe su jednodnevne (cjelodnevne) ili dvodnevne, a održavaju se na hrvatskim penjalištima te ponekad mogu obuhvaćati i alpske ili dolomitske ture. Sastavni dio ljetne alpinističke škole RAK-a su i teoretska predavanja na kojima polaznici dobivaju svo potrebno teoretsko znanje za početak bavljenja sportskim penjanjem i alpinizmom, a koje se zatim primjenjuje i uvježbava na stijeni. Teoretska predavanja se održavaju radnim danom, najčešće srijedama, u večernjem terminu.

Školu vode instruktori i pomoćni instruktori Riječkog alpinističkog kluba, koji će na najkvalitetniji, najprikladniji i najsigurniji mogući način odraditi praktičnu i teoretsku nastavu novih budućih alpinista.

Škola obuhvaća brojne teme poput upoznavanja s opremom i njenom primjenom, učenja osnovnih uzlova i tehnika koje se primjenjuju u alpinizmu, upoznavanja s načinima napredovanja u stijeni, pripreme penjačkog uspona, upoznavanja s vrstama stijena i nastankom svjetskih gorja, meteorologije, prve pomoći, HGSS-a, samospašavanja, povijesti alpinizma i sl.

Na terenu polaznici uvježbavaju stečena znanja te zajedno s instruktorima, od početnih lakših vježbi i penjanja na “top rope”, dolaze do zahtjevnijih vještina poput penjanja smjerova u više dužina, penjanja sportskih smjerova u vodstvu, tehničkog penjanja i sl.

Uspješno odrađenim teoretskim i praktičnim vježbama te položenim teoretskim i praktičnim ispitom polaznik stječe titulu Mlađeg alpinista pripravnika te dobiva diplomu HPS-a.

Polaznici nisu obavezni imati nikakvo predznanje, iako je poželjno da već barataju osnovama kretanja u planini, da imaju barem osnovnu odjeću i obuću za boravak na otvorenom, da su ekološki osviješteni te da nisu kondicijski zapušteni. Svu potrebnu literaturu i alpinističku opremu za vrijeme trajanja škole osigurava Riječki alpinistički klub.
Detaljnije o trenutnom konceptu i programu ljetne alpinističke škole možete pročitati ovdje.