O nama


Riječki alpinistički klub
(RAK) izrastao je iz alpinističkog odsjeka Rijeka (AO Rijeka) i kao takav ima nešto više od 50 godina neprekinute povijesti. Klub je osnovan 1998. godine, a do tada je djelovao kao odsjek riječkih planinarskih društva PD Kamenjak i PD Platak. Sigurno najvrjednije što klub posjeduje je tradicija redovitog organiziranja i vođenja alpinističkih škola (ljetnih i zimskih) u travnju, rujnu i siječnju, koja je duga oko 50 godina.

RAK se prvenstveno bavi daljnjim razvojem alpinističkih djelatnosti (redovite škole, tečajevi, alpinističke ekspedicije te kraće penjačke ture i izleti). Uz navedeno RAK uređuje te održava nekoliko sportskih penjališta u okolici Rijeke (Vela i Mošćenička draga, Kamenjak i sl.). Klub, nakon desetak godina boravka na adresi Blaža Polića 2, od 2011. g. djeluje na adresi Dolac 9a. Novi prostor otvorio je i brojne mogućnosti klubu. Na gotovo 100 kvadratnih metara prostora svim članovima će biti na raspolaganju potpuno novi boulder, koji će sasvim sigurno uvelike doprinijeti još boljim rezultatima naših penjača.

Posebno smo ponosni na sada već tradicionalnu organizaciju penjačkog natjecanja Sv. Vid Zero memorijal, koji se svake godine za dan Sv. Vida održava na riječkom Korzu. Tada svi znatiželjnici imaju priliku potpuno besplatno se upoznati s osnovnim penjačkim vještinama ili pak pogledati najbolje hrvatske penjače na natjecanju koje se redovito organizira u sklopu popularne manifestacije.

Sportsko penjački odsjek Riječkog alpinističkog kluba posebno je aktivan. Osim što sportskim penjanjem brojni penjači dostižu zavidnu formu za brojne alpinističke uspone, RAK-ovi natjecatelji ostvaruju i zavidne rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Tako su primjerice u seniorskoj konkurenciji dvojica istaknutih članova RAK-a kroz reprezentativni angažman ušla u uzak krug najboljih penjača u dry toolingu i lednom penjanju ne samo u Europi, već i u svijetu, gdje su odličnim plasmanima, pa i pobjedničkim podijima u Europskom i Svjetskom kupu već dali do znanja svijetu svoje visoke domete.

Njihovim stopama idu i mlađi naraštaji, popularni “RAK kidsi“. Ideja o početcima sustavnog treniranja djece seže u 2006. godinu, kada se na inicijativu Vedrane Simičević oformila prva grupa djece zainteresirane za treniranje sportskog penjanja. Voditeljska palica u međuvremenu se premiještala iz ruke u ruku i tražila svoje mjesto pod suncem. Danas svoje znanje djeci prenose treneri Maja Vukas i Denis Kovačević.

RAK Kidsi marljivo treniraju 3 puta tjedno u nekoliko jaskosnih skupina. Treninzi se odvijaju na boulder stijeni u sjedištu klubu, dvorani na Kantridi te u prirodnom okruženju. Treningom su obuhvaćeni sportsko-penjački elementi, elementi kondicije i fleksibilnosti te upoznavanje sa  tehnikama vezanim uz sigurno odvijanje treninga u svrhu postizanja što boljih sportskh rezultata.

RAK Kidsi redovito nastupaju na nacionalnim (Kup i Prvenstvo) kao i na internacionalnim natjecanjima postižući značajne uspjehe. Vrlo su aktivni kada treba svoje umijeće demonstrirati,  pa ćete ih vidjeti kako neumorno pokazuju i objašnjavaju zainteresiranim slučajnim ili namjernim promatračima sve što ih zanima, od građana do polaznika alpinističke škole. Nisu im strani ni dugi sportski smjerovi, ni alpske ferate. Možete ih susresti kako se druže i na biciklističkim vožnjama po riječkom zaleđu, trekking trkama, u adrenalinskom parku, a ponekad i u posve neuobičajenom okruženju, poput kina ili Mc Donaldsa.  Širokih interesa i velikih srca, RAK kidsi su ponos kluba i njegove mlade nade.

 

 

Kamenjak (foto: Goran Razić)

 

Ovdje nikako ne smijemo zaboraviti niti ekspedicije, koje su šlag na tortu svakog alpinističkog kluba koji drži do sebe. Ekspedicije na Kaga Tondu (’99.), Kilimanjaro (’99.), Aconcaguau (’00.), Ande i Amazonu (’00.), Mt. Elbrus (’00.) Dhaulagiriji (’02.), Pik Lenjin (’03.), Mt. Keniju i Kilimanjaro (’04.), Cordillera Blancu (’05.), Yosemite (’06.), Cho Oyu i Mt. Everest (’08. i ’09.) te Aconcaguau (’08., ’09. i ’10.) svakako su vrijedni našeg ponosa isto kao i aktivno sudjelovanje naših predstavnica na prvoj i drugoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji (Cho Oyu i Mt. Everest).