O nama


Riječki alpinistički klub
(RAK) izrastao je iz alpinističkog odsjeka Rijeka (AO Rijeka) i kao takav ima nešto više od 50 godina neprekinute povijesti. Klub je osnovan 1998. godine, a do tada je djelovao kao odsjek riječkih planinarskih društva PD Kamenjak i PD Platak. Sigurno najvrjednije što klub posjeduje je tradicija redovitog organiziranja i vođenja alpinističkih škola (ljetnih i zimskih) u travnju, rujnu i siječnju, koja je duga oko 50 godina.

RAK se prvenstveno bavi daljnjim razvojem alpinističkih djelatnosti (redovite škole, tečajevi, alpinističke ekspedicije te kraće penjačke ture i izleti). Uz navedeno RAK uređuje te održava nekoliko sportskih penjališta u okolici Rijeke (Vela i Mošćenička draga, Kamenjak i sl.). Klub, nakon desetak godina boravka na Brajdi, i 6 godina stanovanja u ulici Dolac od 2017. g. djeluje na adresi Šetalište XIII. divizije 28 na Pećinama. Novi prostor otvorio je i brojne mogućnosti klubu. Na gotovo 200 kvadratnih metara prostora svim članovima će biti na raspolaganju potpuno novi boulder, koji će sasvim sigurno uvelike doprinijeti još boljim rezultatima naših penjača.

Posebno smo ponosni na sada već tradicionalnu organizaciju penjačkog natjecanja Sv. Vid Zero memorijal, koji se svake godine za dan Sv. Vida održava na riječkom Korzu. Tada svi znatiželjnici imaju priliku potpuno besplatno se upoznati s osnovnim penjačkim vještinama ili pak pogledati najbolje hrvatske penjače na natjecanju koje se redovito organizira u sklopu popularne manifestacije.

Njihovim stopama idu i mlađi naraštaji, popularni “RAK kidsi“. Ideja o počecima sustavnog treniranja djece seže u 2006. godinu, kada se na inicijativu Vedrane Simičević oformila prva grupa djece zainteresirane za treniranje sportskog penjanja. Voditeljska palica u međuvremenu se premiještala iz ruke u ruku i tražila svoje mjesto pod suncem. Grupa je trenutno popunjena i nismo u prilici primati nove članove.

 

Ovdje nikako ne smijemo zaboraviti niti ekspedicije, koje su šlag na tortu svakog alpinističkog kluba koji drži do sebe. Ekspedicije na Kaga Tondu (’99.), Kilimanjaro (’99.), Aconcaguau (’00.), Ande i Amazonu (’00.), Mt. Elbrus (’00.) Dhaulagiriji (’02.), Pik Lenjin (’03.), Mt. Keniju i Kilimanjaro (’04.), Cordillera Blancu (’05.), Yosemite (’06.), Cho Oyu i Mt. Everest (’08. i ’09.) te Aconcaguau (’08., ’09. i ’10.) svakako su vrijedni našeg ponosa isto kao i aktivno sudjelovanje naših predstavnica na prvoj i drugoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji (Cho Oyu i Mt. Everest).

 

 

Kamenjak (foto: Goran Razić)