FAQ

Uže i cepini (foto: Goran Razić)

Što je to alpinizam?
Alpinizam je ljudska djelatnost ili točnije skup vještina kretanja po nepristupačnim i neuređenim dijelovima planina i stijena. Ciljevi alpinizma su isključivo sportski odnosno estetski, kontemplacijski ili duhovni. Alpinizam je svoj pravi boom napravio tijekom 20. stoljeća, naglim razvojem alpinističke opreme te osvajanjem posljednjih neosvojenih vrhunaca koje si je čovjek stavio za cilj. Kažemo da je alpinizam kao rukopis, svatko ima svoj i bitan je sam put, a ne cilj koji smo dosegli.

Što je to sportsko penjanje?
Sportsko penjanje je nastalo nakon alpinizma, a svoj nagli razvoj bilježi posljednjih 20-ak godina. Sportsko penjanje, kao što ime kaže, u sebi nosi sportski faktor, koji u alpinizmu u manjoj mjeri dolazi do izražaja. Sportskim penjanjem su se počeli baviti alpinisti isključivo s ciljem pripreme i stjecanja bolje penjačke forme, da bi se u današnje vrijeme sportsko penjanje razvilo u zasebnu disciplinu koja se dalje grana na mnoge pod discipline. Sportska natjecanja u penjanju poput bouldera, težinskog, brzinskog ili pak sportskog natjecanja u dry toolingu i lednom penjanju postala su vrlo popularna kako za penjače tako i za gledatelje.

Da li je alpinizam opasan?
Svaka aktivnost je opasna koliko ju sami učinimo opasnom. Odabir neprimjerene opreme, neprimjerenog partnera, ili loše planiranje penjačkog uspona može alpinizam pretvoriti u opasnog taoca ljudskih života. No ukoliko se pridržavamo “svetih pravila” koja se uče u alpinističkoj školi, alpinizam postaje djelatnost koja ispunjava čovjeka i psihički i fizički i koja nije ništa opasnija od bilo kojeg drugog outdoor sporta. No bazično, čim se suprotstavljamo gravitaciji, izazivamo opasnosti koje nisu prisutne u nekim drugim aktivnostima. Stoga oprez!

Koliko Riječki alpinistički klub ima članova?
Riječki alpinistički klub ima oko 150 registriranih članova.

Kako postati član i uspješno se baviti alpinizmom?
Članom postaje svatko tko je spreman uložiti dobru volju i pojaviti se na nekom od sastanaka. Dovoljno je platiti godišnju članarinu za koju se dobiva članska iskaznica i istim danom postaje član Riječkog alpinističkog kluba. No za aktivno bavljenje alpinizmom potrebno je završiti ljetnu alpinističku školu koja se održava dva puta godišnje.

Da li su alpinističke škole samo za vrhunske sportaše i atlete?
Vrhunski sportaši i atleti su dobro došli, no škole nisu namijenjene (samo) za njih. Početna škola zamišljena je da je može završiti svaka prosječno inteligentna, pomalo odvažna, avanturistički i sportski nastrojena osoba s prosječnom kondicijskom spremom. Sve iznad toga dobro je došlo, ali nije uvjet.

Da li sam već prestar(a) za bavljenje alpinizmom? Mogu li se samo rekreativno baviti penjanjem?
U Riječkom alpinističkom klubu penjanjem se bave djeca od 6 ili 7 godina starosti, pa sve do veterana koji su davno zašli u treću životnu dob. Svi su aktivni u skladu sa svojim trenutnim psihofizičkim stanjem. Poznavanje vlastitih mogućnosti i granica te poznavanje osnovnih načela alpinizma daju nam vjeru da alpinizam nije samo za one najbolje i najspremnije. I da, većina penjača u klubu (ako ne i svi) se penjanjem bavi rekreativno.

Gdje i kako održavati formu?
Penjači formu održavaju treninzima na pravoj stijeni koliko god je to moguće. Zatim treninzima u klubu, na boulderu te u penjačkoj dvorani na Kantridi, u koju aktivni članovi RAK-a sa završenom ljetnom alpinističkom školom imaju pravo dolaziti na treninge.

Koje su beneficije članova sa završenom alpinističkom školom?
Svaki član Riječkog alpinističkog kluba s plaćenom članarinom za tekuću godinu ostvaruje brojne popuste u specijaliziranim trgovinama, nacionalnim parkovima, kampovima, planinarskim domovima i sl. Ukoliko je član završio minimalno ljetnu alpinističku školu ima pravo uz minimalnu naknadu trenirati na klupskom boulderu. Za one kojima niti to nije dovoljno tu je i besplatno korištenje već spomenute penjačke dvorane na Kantridi. Uz isti uvjet član ima pravo posuđivanja klupske opreme, koje ima u zavidnim količinama i u koju se iz godine u godinu redovito ulaže. Ukoliko je član željan produbljivanja znanja može se služiti klupskom knjižnicom, koja je jedna od najvećih tog tipa u Hrvatskoj. Isto tako članovi mogu prisustvovati brojnim predavanjima koja se organiziraju tijekom godine. No vjerojatno najbolja beneficija je garantirano odlično društvo te lakoća odabira penjačkog partnera s kojim se najbolje slažete.

Gdje i kako popiti pivu u dobrom društvu?
Naravno, srijedom od 19 sati na klupskom sastanku. Možda će mnogi pomisliti: “piva k’o piva”, no nije. Piva (ili sok) u RAK-u ima malo dublje značenje. Budite redoviti na sastancima i upoznat ćete mnogo ljudi koji imaju slične interese poput vas. Osim što možda upoznate srodnu dušu velike su šanse da ćete zbog pozitivne okoline nastaviti penjati i u trenucima kada možda ne bi penjali ili kada bi pronalaženje partnera bilo nemoguća misija. Budite sigurni, u RAK-u je gotovo uvijek netko za akciju stoga neće biti problem pronaći nekog tko je spreman provesti lijepi i sunčani dan u stijeni baš onda kada vama to odgovara.

Ledni klinovi (foto: Goran Razić)