FAQ

Uže i cepini (foto: Goran Razić)

Što je to alpinizam?

Pojam alpinizma obuhvaća više različitih aktivnosti kojima je zajednički nazivnik savladavanje strmijih linija uspona u planinskom okružju čiji nagib zahtijeva neki oblik penjanja. Alpinizam ima više podvrsta, od penjanja suhih stijena, te lednih i snježnih smjerova, do savladavanja zahtjevnih vrhova u najvišim gorjima svijeta. Alpinistički smjerovi se obično penju u više dužina, ponekad i danima, penjač postavlja vlastite točke među-osiguranja, a dodatnu zahtjevnost daje izolirano planinsko okružje zbog čega su alpinističke ture i fizički, no često i primarno mentalni izazovi. Zbog niza vještina i znanja koje je potrebno savladati i kompleksnosti tura, te činjenice da se veliki broj alpinsta njime bavi desetljećima, za alpinizam se često kaže da je zapravo stil života. 


Što je to sportsko penjanje?

Sportsko penjanje je penjačka disciplina koja se razvila iz alpinizma, a koja podrazumijeva penjanje na kratkim umjetnim i prirodnim stijenama, pretežno do četrdesetak metara visine, iako postoje i tzv. dugi sportsko-penjački smjerovi od više stotina metara. Ukoliko se ne radi o posve kratkim smjerovima do nekoliko metara visine gdje upotreba užeta nije ni potrebna, sportsko-penjački smjerovi opremljeni su unaprijed fiksiranim točkama osiguranja, koje uz pravilno korištenje penjačke opreme omogućavaju sigurnije penjanje. To je ujedno i glavna razlika između sportsko-penjačkih i alpinističkih smjerova – sportsko penjanje se smatra iznimno sigurnim sportom, gdje je glavni fokus na sportskom performansu. Sportsko penjanje ima tri discipline – boulder, težinsko i brzinsko penjanje, a od 2020. godine postaje olimpijski sport.  

Da li je alpinizam opasan?
Da, alpinizam može biti opasna aktivnost ukoliko je prakticiramo bez potrebnog znanja i vještina. Opasnost se može uvelike eliminirati s iskustvom, pravilnim odabirom opreme, penjačkih partnera i kvalitetnim planiranjem penjačkog uspona, no neke objektivne rizike u planini je nemoguće posve isključiti. Ukoliko se pridržavamo znanja i vještina, te “zlatnih pravila” sigurnosti koja se uče u alpinističkoj školi, rizik je moguće svesti na najmanju moguću mjeru.   

Koliko Riječki alpinistički klub ima članova?
Riječki alpinistički klub ima oko 150 registriranih članova.

Kako postati član i uspješno se baviti alpinizmom?
Članom postaje svatko tko je spreman uložiti dobru volju i pojaviti se na nekom od sastanaka. Dovoljno je platiti godišnju članarinu za koju se dobiva članska iskaznica i istim danom postaje član Riječkog alpinističkog kluba. No za aktivno bavljenje alpinizmom potrebno je završiti ljetnu alpinističku školu koja se održava dva puta godišnje.

Da li su alpinističke škole samo za vrhunske sportaše i atlete?
Vrhunski sportaši i atlete su dobrodošli, no škole nisu namijenjene (samo) za njih. Početna škola zamišljena je da je može završiti svaka prosječno inteligentna, pomalo odvažna, avanturistički i sportski nastrojena osoba s prosječnom kondicijskom spremom. 

Da li sam već prestar(a) za bavljenje alpinizmom? Mogu li se samo rekreativno baviti penjanjem?
U Riječkom alpinističkom klubu penjanjem se bave djeca od 6 ili 7 godina starosti, pa sve do veterana koji su davno zašli u treću životnu dob. Svi su aktivni u skladu sa svojim trenutnim psihofizičkim stanjem. Poznavanje vlastitih mogućnosti i granica te poznavanje osnovnih načela alpinizma daju nam vjeru da alpinizam nije samo za one najbolje i najspremnije. I da, većina penjača u klubu (ako ne i svi) se penjanjem bavi rekreativno.

Gdje i kako održavati formu?
Penjači formu održavaju treninzima na pravoj stijeni koliko god je to moguće. Zatim treninzima u klubu, na boulderu te u penjačkoj dvorani na Kantridi, u koju aktivni članovi RAK-a sa završenom ljetnom alpinističkom školom imaju pravo dolaziti na treninge.

Koje su beneficije članova sa završenom alpinističkom školom?
Svaki član Riječkog alpinističkog kluba s plaćenom članarinom za tekuću godinu ostvaruje brojne popuste u specijaliziranim trgovinama, nacionalnim parkovima, kampovima, planinarskim domovima i sl. Ukoliko je član završio minimalno ljetnu alpinističku školu ima pravo uz minimalnu naknadu trenirati na klupskom boulderu. Za one kojima niti to nije dovoljno tu je i besplatno korištenje već spomenute penjačke dvorane na Kantridi. Uz isti uvjet član ima pravo posuđivanja klupske opreme, koje ima u zavidnim količinama i u koju se iz godine u godinu redovito ulaže. Ukoliko je član željan produbljivanja znanja može se služiti klupskom knjižnicom, koja je jedna od najvećih tog tipa u Hrvatskoj. Isto tako članovi mogu prisustvovati brojnim predavanjima koja se organiziraju tijekom godine. No vjerojatno najbolja beneficija je garantirano odlično društvo te lakoća odabira penjačkog partnera s kojim se najbolje slažete.

Gdje i kako popiti pivu u dobrom društvu?
Naravno, srijedom od 19 sati na klupskom sastanku. Možda će mnogi pomisliti: “piva k’o piva”, no nije. Piva (ili sok) u RAK-u ima malo dublje značenje. Budite redoviti na sastancima i upoznat ćete mnogo ljudi koji imaju slične interese poput vas. Osim što možda upoznate srodnu dušu velike su šanse da ćete zbog pozitivne okoline nastaviti penjati i u trenucima kada možda ne bi penjali ili kada bi pronalaženje partnera bilo nemoguća misija. Budite sigurni, u RAK-u je gotovo uvijek netko za akciju stoga neće biti problem pronaći nekog tko je spreman provesti lijepi i sunčani dan u stijeni baš onda kada vama to odgovara.

Ledni klinovi (foto: Goran Razić)