Škola

RAK je već 1998., u svojoj godini osnivanja, organizirao svoju prvu samostalnu alpinističku školu, i to zimsku, s rekordnim brojem polaznika. Od 1998. godine do danas RAK je organizirao 46 ljetnih alpinističkih škola te 20 zimskih alpinističkih škola.

Ljetna alpinistička škola:

Opis i program škole

Ljetna alpinistička škola u organizaciji Riječkog alpinističkog kluba (RAK) održati će se u periodu od rujna 2023. do travnja 2024. Škola će biti podijeljena u dva dijela (jesenski i proljetni), te će obuhvatiti opsežan program sportsko-penjačkih i alpinističkih tehnika i vještina.

Prvi dio škole započinje u rujnu 2023. uvodnim predavanjem, nakon čega u naredna dva mjeseca polaznike očekuje šest jednodnevnih i dvodnevnih terenskih vježbi, te niz teorijskih predavanja. Terenske vježbe održavaju se vikendom na penjalištima na području Primorsko-goranske i Istarske županije, a teorijska predavanja u prostoru kuba u večernjim satima srijedom.

U programu jesenskog dijela škole predviđeno je usvajanje znanja o namjeni i korištenju sportsko- penjačke opreme, tehnikama i vještinama u sportskom penjanju, te o sigurnosti na penjalištima. Po završetku jesenskog dijela, polaznici su dužni položiti kolokvij kako bi dokazali da su usvojili sva potrebna znanja i tehnike potrebnih za nastavak škole.
Tijekom zimskih mjeseci (studeni 2023. – veljača 2024.) polaznici škole imaju pravu koristiti klupski bolder za trening te najmanje jednom mjesečno trebaju sudjelovati na organiziranim sportsko-penjačkim izletima na lokalna penjališta.

Sredinom ožujka 2024., za polaznike koji su uspješno položili jesenski kolokvij započinje drugi dio ljetne alpinističke škole u trajanju od 2 mjeseca. Naglasak je na penjanju smjerova u više dužina, te na alpinističkim tehnikama, opremi i znanjima, kao i vještinama sigurnog kretanja u planini.
Ovaj dio škole podrazumijeva šest jednodnevnih i dvodnevnih terenskih vježbi vikendima od kojih će dio biti održan u Paklenici, uz mogućnost odlaska u Sloveniju i Italiju, ovisno o vremenskim uvjetima.
Nastavljaju se teorijska predavanja srijedom.
Na kraju škole (travanj 2024.) polaznici izlaze na završni ispit na kojem se kroz teorijski i praktični dio provjeravaju znanja i tehnike usvojene na školi. Po uspješno položenom ispitu polaznici dobivaju diplomu Hrvatskog planinarskog saveza za položenu ljetnu alpinističku školu i naslov „mlađi alpinist pripravnik“.

Napomene:
– RAK tijekom trajanja tečaja osigurava polaznicima svu potrebnu penjačku opremu (kaciga, pojas, sponke s maticom, kompleti, trakice, zamka, uže). Posjedovanje adekvatne odjeće i obuće, uključujući penjačice, na terenskim vježbama odgovornost je samih polaznika.
– Za izlazak na ispit potrebno je 70% prisutnosti na vježbama
– Troškove puta, smještaja, hrane i ulaznica u nacionalni park tijekom terenskih vježbi snose polaznici.
– Po upisanom tečaju polaznici postaju članovi RAK-a, te do plaćanja iduće članarine imaju pravo koristiti RAK-ov bolder i knjižnicu po uvjetima kao i ostali članovi.

– Nakon jesenskog kolokvija polaznik škole NE dobiva diplomu. Polaznici koji nisu položili jesenski kolokvij ne mogu nastaviti ljetnu alpinističku školu, već eventualno mogu od početka upisati školu iduće sezone.

Plaćanje
– Cijena škole je 2000 kn. Ovaj iznos je moguće platiti u tri rate, prva rata iznosi 1000 kn i potrebno ju je platiti prije početka škole kako bi se time rezerviralo mjesto na istoj.

Obavezno je biti član RAK-a, tj. platiti godišnju člansku iskaznicu RAK-a. Cijena iste je 150 kn za zaposlene, odnosno 100 kn za nezaposlene i studente.

Za sve ostale informacije možete nas kontaktirati na email

FAQ

Koja je razlika između ljetne alpinističke i sportsko-penjačke škole?

– RAK-ov ljetna alpinistička škola obuhvaća većinu znanja potrebnih za bavljenje sportskim penjanjem (vidi ovdje), no podrazumijeva i učenje niza dodatnih kompleksnijih vještina i tehnika koje čine bazu bavljenja alpinizmom (vidi ovdje). Za razliku od sportsko-penjačkih škola koje su fokusirane na savladavanje kraćih smjerova na umjetnim ili prirodnim stijenama, ljetna alpinistička škola za cilj ima polaznike osposobiti za savladavanje viših stijena i penjačkih smjerova dugih i po više stotina metara u planinskom ambijentu (u ljetnim uvjetima). Dio lokacija na kojima se alpinistički tečaj održava podrazumijeva stoga i donekle fizički napornije pristupe i silaze no što je to slučaj na sportsko-penjačkim tečajevima.

Što ako se bojim visine ili nisam siguran/na kako ću reagirati „na visinu“?

– Strah od visine definitivno može biti prepreka u bavljenju ikakvim vidom penjanja, a posebice alpinizmom, no bilo je nekoliko slučajeva kad su ljudi dolazili na školu sa specifičnom namjerom da se suoče sa strahom od visine. Važno je da bilo kakvu nedoumicu koju imate po ovom pitanju što prije raspravite s voditeljem škole.

Gledao/la sam onaj dokumentarac “Free Solo” koji je dobio Oskara o frajeru koji penje bez užeta. Hoćemo li i mi tako na školi?

– Ne. Na školi se penje isključivo uz korištenje užeta i ostale opreme koja štiti penjača od ozljeda prilikom pada.