Škola

Ljetna alpinistička škola:

 

  • Škola traje 2 mjeseca
  • Teoretska predavanja se održavaju srijedom s početkom u 19.00 sati u prostorijama kluba – Šetalište XIII. divizije 28 na Pećinama  (6-7 predavanja + ispit)
  • Vježbe se održavaju na terenu, vikendima. Većina vježbi se održava na penjalištima u Primorju i Istri, najčešće na atraktivnim prirodnim lokacijama poput Vele Drage i Kamenjaka. Završna vježba prije ispita održava se u kanjonu Velike Paklenice (6-7 vježbi + praktični ispit)
  • Penjačku opremu za vrijeme trajanja tečaja osigurava klub
  • Da bi mogli pristupiti ispitu potrebno je prisustvovati na 70% predavanja i isto toliko vježbi.

Osobna oprema koju očekujemo da posjedujete:

  • Sportska odjeća i obuća – obavezna 
  • Vreća za spavanje i podloga za spavanje (karimat/termarest)
  • Pedule/penjačice (specijalizirana obuća za penjanje). Nisu obavezne, ali ih toplo preporučamo jer je bez njih puno teže penjati

Cijena škole je 2000 kn, plativo u 3 rate. Za studente i nezaposlene cijena je 1200 kn.

Obavezno je biti član RAK-a, tj. platiti godišnju člansku iskaznicu RAK-a. Cijena iste je 150 kn za zaposlene, odnosno 100 kn za nezaposlene i studente.

Nakon položenog ispita dodjeljuje vam se status/diploma mlađeg pripravnika alpinizma po klasifikaciji Hrvatskog planinarskog saveza.  Kao član RAK-a imate pravo zadužiti penjačku opremu  i nakon škole do početka iduće.

Kao članovi RAK-a imate pravo koristiti i klupski boulder (umjetna penjačka stijena visine do 4m, pada se na strunjaču) i penjačku stijenu u dvorani na Kantridi (visine do 12m, osiguravanje s užetom).

Za sve ostale informacije možete nas kontaktirati na email

 

FAQ

Koja je razlika između ljetne alpinističke i sportsko-penjačke škole?

– RAK-ov ljetna alpinistička škola obuhvaća većinu znanja potrebnih za bavljenje sportskim penjanjem (vidi ovdje), no podrazumijeva i učenje niza dodatnih kompleksnijih vještina i tehnika koje čine bazu bavljenja alpinizmom (vidi ovdje). Za razliku od sportsko-penjačkih škola koje su fokusirane na savladavanje kraćih smjerova na umjetnim ili prirodnim stijenama, ljetna alpinistička škola za cilj ima polaznike osposobiti za savladavanje viših stijena i penjačkih smjerova dugih i po više stotina metara u planinskom ambijentu (u ljetnim uvjetima). Dio lokacija na kojima se alpinistički tečaj održava podrazumijeva stoga i donekle fizički napornije pristupe i silaze no što je to slučaj na sportsko-penjačkim tečajevima.

Što ako se bojim visine ili nisam siguran/na kako ću reagirati „na visinu“?

– Strah od visine definitivno može biti prepreka u bavljenju ikakvim vidom penjanja, a posebice alpinizmom, no bilo je nekoliko slučajeva kad su ljudi dolazili na školu sa specifičnom namjerom da se suoče sa strahom od visine. Važno je da bilo kakvu nedoumicu koju imate po ovom pitanju što prije raspravite s voditeljem škole.

Gledao/la sam onaj dokumentarac “Free Solo” koji je dobio Oskara o frajeru koji penje bez užeta. Hoćemo li i mi tako na školi?

– Ne. Na školi se penje isključivo uz korištenje užeta i ostale opreme koja štiti penjača od ozljeda prilikom pada.