13 svibnja 2011 Autor: Elvis Vikić Škole

Održane četiri vježbe proljetne škole 2011.

Održane četiri vježbe proljetne škole 2011.

Proljetna alpinistička škola RAK-a ove je godine vrlo dobro posjećena, kako od strane polaznika, tako i od strane vrijednih instruktora. Školu je upisalo dvadeset šestero polaznika, dok je naknadno odustalo njih četvero. Do sada su održane četiri vježbe, koje su održavane na malo izmijenjenim lokacijama od prvotno predviđenog plana. No tako nam je diktirao vjetar. Evo i kratkog rezimea…

Prva vježba, za sada ujedno i jedina jednodnevna, održana je Veloj Peši. Prva vježba bila je posebna i po tome što je na njoj sudjelovalo više instruktora od tečajaca, odnosno čak trideset instruktora i dvadeset pet tečajaca… kako bi rekao Gunčić: “Ponovilo se!”.

Na Peši je odrađeno upoznavanje s osnovnom opremom, odrađeno je deset uzlova, osiguranje partnera, međuosiguranja, slaganje užeta, tečajci su probali abseil te je svaki tečajac ispenjao nekoliko smjerova na “top rope”.

Druga vježba bila je dvodnevna, a održana je u Veloj Dragi. Penjali smo toranj po principu instruktor – tečajac. Ponavljali smo naučeno, učili sidrišta, ispravnu komunikaciju te izradu sistema za abseil. Hrabriji tečajci “propenjali” su i u vodstvu, dok se navečer učilo kako peći ćevape u astro foliji. 🙂

Treća vježba je, suprotno planu, ponovo održana u Veloj Dragi, no ovoga puta s potpuno drukčijim zadacima. Stremenario se Maslačak, tečajci su se upoznali s klinovima i sličnom opremom. Učilo se prussicirati te izraditi sistem za podizanje partnera. U preostalom vremenu penjao se toranj i sportski smjerovi. Navečer su se radili sklekovi pred budnim okom Generala Devčića, a ja sam posjekao prst pa sam bio pošteđen.

Poprište četvrte vježbe bio je Kamenjak – dvodnevna vježba. Penjalo se u dvije dužine u formi tečajac – tečajac. Svaki tečajac ispenjao je jednu dužinu zabijajući klinove i koristeći čokove. Podizali su “zaglavljenog” partnera iz kamina i na kraju ih je jadne otjerao nekakav vjetrić zvan bura.

U subotu smo imali i goste. Mlade polaznike planinarske škole PD Tuhobić kojima su tečajci pokazali nekoliko uzlova te im je demonstriran uspon kroz stijenu Malog Kamenjaka.

Od teoretskog dijela održane su sljedeće teme: alpinizam i sportsko penjanje (Elvis), oprema (Diego), etika u planini (Stanko), priprema penjačkog uspona (Elvis), opis smjera i ocjenjivanje (Elvis), vrste uspona (Elvis), organizacije UIAA/HPS/HGSS (Ante), prva pomoć (Ante), opasnosti u penjanju (Ante), bivakiranje (Elvin), Big wall i tehničko penjanje (Elvin), vrste stijena i nastanak svjetskih gorja (Vedrana), povijest alpinizma (Vedrana).

A sad – PAKLENICA!

U nastavku je nekoliko fotki s prve vježbe:


Foto: Goran Razić