5 ožujka 2013 Autor: Branko Rađenović RAK

Eisarena – Anlauftal

Vikend, 2 auta, 3 naveza, 6 pari nabrušenih bajli i brdo napravljenih slapova u prekrasnoj lednoj areni blizu Bad Gasteina. Vožnju iz Rijeke kratimo na pola spavanjem u gostišču Koren na prijevoju Ljubelj. Rano dizanje i nastavak puta prema Mallnitzu, gdje aute vlakom prebacujemo u dolinu Anlauftal. Na parking stižemo oko 7:15, temperatura je bila nekih -7°C, uzbuđenje raste i jedva čekamo isprobat led.

Subota 02.03.

Nakon nekih sat i pol pristupa Sova/Novak te Miljen/Lalić ulaze u Federweissfall (WI 4, 180 m) a Elvin i ja (Branko) pravac impresivnog Mordora (WI 5, 315 m) u kojem smo se već nakon 1. dužine odlučili za absajl zbog lednih projektila koji su konstantno padali po nama, a sve zbog nekoliko naveza iznad nas, te jakog sunca koje grije slap skoro cijeli dan pa je led zapravo bio loš za penjanje… šteta, krivi tajming…

Kako je bilo još dana ispred nas pridružili smo se našoj ekipi koja je već ulazila u 3. detaljnu dužinu Federweisfalla. Za razliku od Mordora ovaj slap je cijeli dan u ‘frižideru’ pa je bio u idealnim uvjetima usprkos dnevnih +2°C !! Penjanje – čista uživancija. Sastajemo se svi na vrhu i absajlamo.

Inače, slap se penje u 4 dužine od kojih su prve 3 strmije i ima uređena sidrišta… jedan je od ljepših slapova u areni.

Nedjelja 03.03.

Isti pristup ali drugi slapovi. Sova/Novak mjenjaju prvobitni plan i ulaze u Solospieler (WI 3, 120 m) koji rješavaju bez problema u 3 dužine i odlaze u dolinu.

Elvin, Miljen, Lalić i ja ulazimo u susjedni Fenstergucker (WI 5, 120 m) koji nudi tri dužine u kombinaciji sa zanimljivom vertikalnom svijećom kao detaljem smjera. Tu su se već pumpale podlaktice. Generalno bili su dobri uvjeti osim u svijeći koja je pored raznih lednih formacija nudila i kratkotrajno tuširanje. Sidrišta smo radili u ledu, možda ima koje u stijeni ali mi ih nismo vidjeli.

Silaz (absajl) kao i prethodni dan.


Fotografije: Branko Rađenović