10 ožujka 2015 Autor: Branko Rađenović RAK

Desetoboj u okolici Platka

Prvobitni plan u Slo Alpe nam je otpao, pa kad je tako nema druge nego zaigrati na domaćem terenu. Nedjelja, puna zimska sprema, turno + bajle i pravac Platak pa šta bude… prognoza bura u laganom opadanju ??

Prva disciplina dana bila je uspon do Snježnik hütte… iznad ‘Grla’ sve je ledeno i puše za poludit… nema druge nego skije na leđa, dereze na noge i nekako polu-puzajući stižemo u zaklon ispod terase doma.Slijedio je uspon na sam vrh… tu isprobavamo snježno-ledne uvjete uz silaz po Snježnik north face (part one)… zaključak led, led, led i samo led… dobro za penjanje ali loše za skijanje.

Na polovici te poznate sj. padine odvaja se lijepi snježni greben do Malog Snježnika (neki kažu da se tako zove), pa eto nam i 3. discipline – grebensko prećenje, ništa zahtjevno ali fora je za proći.

4. disciplina back to ski mode, jer je slijedio spust u vrtaču… bila bi šteta ne iskoristit tih 5
zavoja po napuhanom snijegu… nije nešto al čovjeka veseli 🙂

Izazov br. 5 nastavak po north face (2nd part)… skije su na nogama, pa ajmo probat i nekako je išlo (barem meni)… punoo otklizavanja po ledu + par zavoja op op op op i evo nas kod Srebrnih vrata.

Još malo spusta kroz šumu pa u potragu za famoznom grapom na Lazačkoj glavici koja se mogla pretvoriti u disciplinu pronađi medvjeđi brlog jer smo naravno napravili krivi pristup i lutali po dvorištu medvjeda koji na tom području boravi već 14 godina! Na svu sreću medo je čvrsto spavao!

Uz par malo strmijih prijećenja pronalazimo ulaz u grapu i započinjemo sa 7. disciplinom, koja je ujedino i akcija dana… vizualno ulaz izgleda ok i zanimljiv… vide se nekakva 2 skoka… hmm bit će tu penjanja, ma možemo mi to na iskustvo… tako je i bilo… premda bi se komotno moglo i osiguravati (skokovi su do 80°)! Uvijeti u grapi su fantastični, tvrdi snijeg, nešto leda i ono najbolje između domaći ‘goranski ice’.

Nakon grape slijedio je intermezzo – padec skoro v globinu – by Pavić… na svu sreću zaustavlja se u zapuhu snijega.

Akcija ide dalje sa završnih 100 m zaleđene padine (do 50°) uz extremne udare bure… nije nam bilo baš zabavno, ali nema povratka, kao ni fotki… zabi bajlu do kraja i pomalo… izlazimo puzajući na osunčani vrh i zasluženi odmor u zavjetrini sa druge strane L.G.

8. disciplina povratak do staze Snježnik-Guslica uz što više grčeva… tu sam ja bio pobjednik… teške noge, mokar snijeg, pa tvrda ledena kora, pa duboko… skini skije, stavi skije… sve to iscrpljuje i zadnje atome snage u meni.

Malo odmora i magnezij rješavaju stvar… ali da ne bude dosadno ajmo ponovno na dereze… ovome nema kraja… između Međuvrha i Snježnika ponovno mega fajt sa buretinom… jedva smo to prošli… di je više to j***** ‘Grlo’…

Konačno u zavjetrini, stavljamo skije i odrađujemo posljednji zadatak dana… ostaviti ski tragove po friško ispeglanoj turističkoj stazi… DONE !!

Sve zajedno trajalo je dobrih 8 sati.

Oduševljeni smo smjerom koji nudi zanimljivo penjanje.

Inače, prvi put su ga popeli daleke 84′ Paušić, Žoga, Kristina, Diana & Neno Silić.

Ocjena smjera bi bila II/2, 80°/45°-60°, 350 m.

Sve discipline su naravno bile popraćene žestokim fotkanjem:

Facebook galerija

Google+ galerija