10 svibnja 2011 Autor: Ana Marinić i Ksenija Raspar Sportsko penjanje

Big Wall Speed Climbing – Paklenica 2011.

Big Wall Speed Climbing – Paklenica 2011.

Ove godine je popularno natjecanje u penjanju Big Wall Speed Climbing (29.4.-1.5.) održano uz malobrojne posjetitelje i nestabilno vrijeme, ali zato u suradnji s hvale vrijednim i jako zanimljivim projektom “Welcome”. Riječ je o projektu poznatog pionira outdoor sporta u Hrvata – Daniela Lacka, a u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Krenimo s rezultatima; u ženskom smjeru bila su samo tri naveza. Riječ je o smjeru Karamara Sweet Temptations (110 m, 6a+) koji su penjale Španjolke Daila Ovieda i Andrea Cartas, Amerikanka Brittany Griffith i Kate Rutherford te naše djevojke Sunčica Hraščanec i Inga Patarčić, koje su ponovo oborile vlastiti rekord (14:43).

Foto: Luka Tambača, Welcome.hr

Među muškima (BWSC – 160m, 6c+) također su bila tri naveza: Emil Mucko i Marko Marasović, Krešimir Morić i Luka Kivela te Slovenci Matijaž Dušić i Nejc Marčić.

Djeca su također bila malobrojna; po četiri u mlađoj i četiri u starijoj kategoriji. Iz RAK-a su se u Paklenicu na “Čujo ti si bog i batina” (5a, 15m) uputile samo hrabre račice Tonka i Jana te odnijele put Rijeke ponovo dobre nagrade.

Iz pera mame Ksenije: “Krenuli smo subotu ujutro po prekrasnom vremenu iz Rijeke, pune volje da Jana i Tonka cijelu subotu popodne provedu penjući smjer – ČUJA TI SI BOG. Dok smo mi doputovale u Paklenicu, postavile šator i krenule prema penjalištima u NP, vrijeme se kompletno promijenilo. Cure su uspjele ispenjati svaka jednom taj smjer kada se spustila kiša. U momentu smo bile kompletno mokre. No, lako za nas, ali smočile su se i pedule i uže i sve ostalo. Sačekale smo malo u romantičnoj atmosferi javnog WC-a sa još nekoliko desetaka penjača, međutim kiša nije namjeravala prestati padati. Odlučile smo se ipak vratiti u camp. Tako je završio naš trening prije natjecanja. Natjecanje u nedjelju je bilo jako neizvjesno. Gledale smo u nebo cijelu večer, međutim kiša nije prestajala padati. Ujutro kada smo se probudile, kiša nije više padala, ali nije bilo ni sunca. Ipak smo se odlučile krenuti prema penjalištu i vidjeti što se tamo događa. S nama je išao i Fran Zekan sa svojom mamom Lidijom. Na našu veliku sreću i zadovoljstvo natjecanje se ipak održalo i Tonka je osvojila 1. mjesto, a Jana 2. Fran Zekan je u svojoj kategoriji također bio 1. (jer nije bilo Luke!). Cure su uspjele probati 2-3 puta ispenjati smjer prije samog natjecanja, tako da su na kraju bile jako zadovoljne svojim vremenom, ali naravno i nagradama koje su osvojile. Tonka je osvojila pedule, a Jana pojas.
Put do Paklenice i močenje na kiši se je ipak isplatilo!!!


Foto: Luka Tambača