19 svibnja 2011 Autor: Aleksandar Mataruga - Bale Sportsko penjanje

Bale popeo 7b onsight!

Bale popeo 7b onsight!

Aleksandar Mataruga – Bale, jedna od najvećih RAK-ovih penjačkih uzdanica, osim s bajlama u ruci ostvaruje super rezultate i u suhoj stijeni. Prošli vikend Bale je još malo pomakao vlastitu letvicu i to u Portafortuni, u Baškoj, gdje je popeo svoj prvi 7b osnight! Nakon već ispenjanih 7c i 7c+ smjerova, prema njegovim riječima spreman je i za svoj prvi sportski 8a. U nastavku prenosimo Baletove riječi

Prošli vikend sam u društvu Ire posjetio Bašku, odnosno penjalište Portafortuna. Prognoza je rekla – “Baška ok”, no vozeći se prema Baški okružuju nas crne ovce, odnosno crni oblaci te po samom dolasku u centar Baške počinje kiša k’o luda. Sve se nadam kako će prestati i da će upržiti sunce dok ja stišćem krimpove… i u konačnici je tako i bilo. Odlučujemo se malo posunčati na Veloj plaži te pričekati da se stijena posuši. Za to nije trebalo dugo čekati i odmah smo krenuli prema Portafortuni. Na parkingu ugodno iznenađenje – ima jedno 7 automobila slovenskih registracija.

Uže, kompleti, pojas, gri gri, magnezij i idemo… Na putu susrećemo curu od Tomaža Kosira koja pedantno uređuje stazu do penjališta… svaka čast!

Kako na parkingu tako i na penjalištu – sami Slovenci. Osjećao sam se kao da nisam u Baški već na nekom slovenskom penjalištu. U hladu lagani povjetarac – cura me osigurava, magnezij je u zraku; “pa ništa mi neće ovi dan pokvariiit…”

Odlučujem se odmah u glavu… nakon dobrog zagrijavanja i istezanja ulazim u smjer Trlica in sinica 7b. Smjer mi je baš legao te se nisam previše ni napumpao popevši ga. Ubrzo rješavam svoj prvi 7b on sight. Smjer nema neki posebno težak detalj, već traži konstantnu izdržljivost. Juhuu!

Dok sam ga penjao svako toliko je neki mali detaljčić – recimo 7a. I nakon toga sam svaki put mislio “evo, ovo je sada bio detalji, idemo dalje”. A kad tamo tako je bilo svaka 3 metra. I naravno, jedan od tih najtežih detalja je pred samim sidrištem, baš po mom guštu. No smjer dozvoljava i određeni odmor. Otprilike na polovini smjera se može lijepo odmoriti, pogledati što slijedi dalje, posložiti si gibove u glavi i krenuti prema sidrištu…

Dok sam penjao smjer malo dalje od mene je Tomaž Košir prespitavao smjer Cojones 7b+, oni koji su ga penjali znaju zašto, a ja sam se s tim upoznao prošli puta kada sam bio u Baški. U prvom trenutku nisam niti skužio o čemu je riječ, nego sam popeo smjer, a kada sam skidao komplete skužio sam kakvi su spitovi. Moram priznati da to još nikada do tada nisam vidio. Spitovi su bili potpuno raspadnuti. Sva sreća da sam to vidio nakon što sam popeo smjer, hehehe živio dobri stari Cojeones!

I još jednom velike pohvale Tomažu i njegovoj curi što si daju toliko truda da bi drugi uživali. Traži se traži, al ubrzo će ga se naći… di siiiiii osmicooo!? Di si da te popneem! 🙂 Juhuu… pozdrav svima!


Foto: Climbingbaska.com