25 travnja 2016 Autor: Mislav Lipovšćak RAK Škole

3. Vježba ljetne alpinističke škole – proljetni termin (Rovinj), 23.04.2015

Nakon loših vremenskih prognoza i odgode dvodnevne vježbe na Kamenjaku, odlučeno je da u subotu idemo u Rovinj. Ekipica željna penjanja se počela okupljati u 8h na Vratima Jadrana gdje nas je ovog puta čekala samo Petra, rasporedili smo se po autima i krećemo za Rovinj. Sivo nebo i kiša cijelim putem nisu obećavali mnogo, ali nekim čudom kada smo ušli u Rovinj je prestala. Krenuli smo prema penjalištu kroz park koji je bio zbilja lijepa promjena od “divljine” Vele Drage.Dolazimo ispod šarene stijene ispunjene grafitima gdje se raspoređujemo po grupama i krećemo sa vježbom. Kako nas je puno, nismo svi odmah išli na stijenu pa su neki od nas ponavljali sidrišta na stablu. Kišica koja je lagano padala i ubrzo prestala nije nas obeshrabrila. Prilikom navezivanja još je bilo problema sa osmicom ali naši odlični instruktori su smireno čekali.

Također penjali smo kao prvi i mislim da za tu vježbu nije postojala bolja stijena, svako toliko su bile police na koje se moglo normalno stati, ukopčati komplet, provući uže i nastaviti. I tako dolazimo do prvog sidrišta, nakon vježbi na stablu moramo napraviti sidrište na stijeni, ali ako se zapne tu su bile instrukcije vrijednog Zdeslava koji je skoro cijeli dan proveo na istom sidrištu (svaka čast).

Zatim smo išli prema Bojanu na absail, bez čijeg pomaganja teško da bi se živi spustili. Vrijeme je proletilo i na redu je bila marenda, nakon koje nas Petra šalje na prevezivanje. Opet prvo vježbamo na tlu dok ne dobijemo sigurnost, ali tu je bio Dino za svaku pomoć. Prošli smo prevezivanje nekoliko puta i dobili dopuštenje za ići na stijenu. Penjemo sportski smjer na čijem vrhu smo se morali privezati i sigurno spustiti. Uz partnerovo osiguravanje se prevežemo i naravno uz sugestije instruktora od kojih nas je Nena odpratila pjesmom.

Već je izašlo i sunce i idemo na ostale slobodne smjerove penjati kao prvi. Kada smo odradili sve vježbe, svi željni penjanja tj. oni koji imaju još koji atom snage nastavljaju penjati, subota je, ne pada kiša tako da nam se nije nigdje žurilo. Bilo je i padova zbog umora ali ništa više od koje ogrebotine. Sve u svemu prošlo je odlično.

Petra nas je sve okupila i Bojan nam je demonstrirao greške koje smo radili i koje ne smijemo nikako ponavljati. Sretni i umorni nakon cijelog dana oko 19h krećemo prema autima. Nastavak je bio u restoranu uz finu klopu i pivice.

Vikend je ispao odličan i pogodili smo vrijeme u Rovinju. Šteta da nismo mogli prespavati ali zato nas čeka sljedeći vikend i Kamenjak gdje ćemo penjati i roštiljati.