Skalaška z Ladjo V+/IV 1000m

bojanrafaj
Postovi: 75
Pridružen/a: 08.07.11, 20:05

Skalaška z Ladjo V+/IV 1000m

PostPostao/la bojanrafaj » 19.08.19, 15:06

15/08/2019
Matko i ja

Iz doma krenuli u 4:00
Pod Stenom u 5:30 (još je bilo malo mračno)
Izgleda da smo tu malo fulali, i popeli se malo previše lijevo na gredinu. Trebali smo možda ući sa sipara, malo desno od žlijeba gdje je sipar najviši.
Tu kuda smo mi išli je stijena šugava i nije lijepo penjanje za bit u pristupnima.
Lako se uoči prvi turnc s kojeg stvarno i počinje smjer. Kao i po skici ga se lagano zaobiđe s prednje strane i onda natrag na njega, na kraju je kaminček III. Prva dužina kreće odmah pošteno, sidiršte je nakon 20 metara(2 klina i zamke), možda se može i preskočit (skica laže kad kaže da je sidrište iza velike ljuske), pa po polici do pod V- dužinu. Ima sidiršte na jednoj višljoj polici pod V- pukotinom. Nema potrebe ići skroz lijevo u rupu.
Nakon V- dužine opet lagano, puno pijeska, do sidrišta na podu na 2 spita. Nakon toga u lijevo po gredini, tu smo se razvezali. Prati se ugodna polica do Skalaškog turnca - šteta što na njemu i ne piše ime. Polica nastavlja, ali za doć na vrh turnca s police se prijeđe u kamin III (blago desno s police, ali i dalje prema istoku)
Navežeš se za dve dužine koje zajedno imaju 60m i mogu se spojiti. Opet razvezivanje i penjuckanje do Gorenjskog turnca. Držat se malo desnije i stvarno se dođe do malog okna, mi smo tu prošli 15tak metara lijevo od okna.
S Gorenjskog turnca se lijepo vide dva kamina od kojih se prati onaj lijeviji. Navezat se pod njim i drito kroz kamin IV+ na položeni steber koji vodi do Ladje. Detalj je dobro poklinan. Nakon njega se još nalazi na klinove, ali rijeđe. Mi smo navezani prošli još 2 dužine, ali se moglo i razvezat. Izlaznih 100-200m je II s pokojim kamenom koji se baš i ne drži najbolje pa stoga oprezno.
7 sati za smjer
Silaz preko ferate na Luknju. Do sedal 1:30 još 1h do doma.

Preporuka i za slabije penjače pod uvjetom da imje OK solirat malo. U protivnom bi to predugo trajalo. Na tim lakšim djelovima ni nema klinova. Kad smo kod klinova, mi ih nismo nosili niti su nam trebali jer su penjački djelovi odlično poklinani.

Natrag na “Alpinizam”