23. – 24.02.2019. Zadnjica/Krajcarica, Tamar

pako
Postovi: 56
Pridružen/a: 26.05.11, 10:18

23. – 24.02.2019. Zadnjica/Krajcarica, Tamar

PostPostao/la pako » 04.03.19, 16:21

Špletva, Bogovska grapa 90°/70° IV-, sneg do 50°, 600 m
Brzi dogovor i rano kretanje odlika je dogovora s Vlatkom. Tako smo nas dvojica krenuli u subotu ujutro u 4:30. Nije nas uznemiravala prognozi sa jakim vjetrom jer smo mi išli na jugozapadnu stranu Šplevte, a puhao je sjeveroistočnjak. Bogovska grapa je zaista bila bogovska, ali sa dozom adrenalina. Nije se predala samo tako. Pristup od preko dva sata, visina od 600 m sa tri zanimljiva skoka te orkanski vjetar učinili su je zanimljivim podvigom.
Sama grapa vidi se sa pristupa i sa staze se skreće baš kod klupice ispod prevjesne stijene. Prvi skok je bio zaliven sa nekakvim čudnim ledom koji se lomio, a od gore su padali lagane pršne lavinice uzrokovane vjetrom. Malo nakon skoka, odlučujemo se na desnu varijantu sa skokom od nekih dvadesetak metara sa ponovno šupljikavim, lomljivim ledom i naravno, lavinicama koje te zasipavaju baš kad podigneš glavu te jakim vjetrom . Onda ide široko snežnišče uz jak vjetar i skretanje u završni dio nagiba oko 45°. Tu smo naišli na jedan vertikalni skok dva, tri metra visine uz, naravno, jak vjetar i pršne lavinice snijega i ponekog kamena. Prvi put u životu sam vidio da kamen leti prema gore. Na vrh nismo izašli jer je previše puhalo i nije nam se dali ići kraticom dole. Spust je jednostavan. Zaobiđe se Kriško jezero sa lijeve strane i po širokom snežišču nizbrdo dok se ne pogodi staza. Također neugodno ako puše jak vjetar.
Spavali smo u Koči na Gozdu, gdje je bio i naš as Mario Musulin, izvor informacija o stanju slapova te hrpa ljudi iz Varaždina,Zagreba.
Tamar, Centralni slap WI IV, 120 m
Nedjelju smo se odlučili za Tamar i Centralni slap. Tamo se uputila i Zg ekipa sa našim pročelnikom na čelu. Oni su također penjali Centralca, ali malo lijevo od nas. Centralni je bio još uvijek dobro napravljen pa smo ga i popeli u tri dužine (zadnja je pod snijegom) te se spustili po stazi. Zaključili smo da nam je dosta i nakon pivice u domu, krenuli nazad za Rijeku.

Natrag na “Alpinizam”