Akcija Zgornje Jezersko

pako
Postovi: 56
Pridružen/a: 26.05.11, 10:18

Akcija Zgornje Jezersko

PostPostao/la pako » 30.01.18, 13:15

subota:
Teranova III/3, M, 350 m, 80°, 45°-60°
Sinji slap, III/3, M 150 m, 85°, 45°-60°
nedjelja:
Grapa med Veliko Babo in Ledinskim vrhom , III/2, 700 m, 70°, 40°-60°
Nakon uvodnih nesporazuma, Frano, Goran i ja uspjeli smo se dogovoriti i petak popodne krenuti prema Zgornjem Jezersku. Plan je bio Teranova, Sinji slap i još nešto. Zbog malo starijih guma na Franinom karavanu imali smo problema sa vožnjom po zaleđenoj cesti i morali smo u dva navrata malo otkopavati auto iz snijega (dobro je kad ti cepin ima lopaticu :D ), ali ipak smo uspjeli parkirati i spremiti se na spavanje.
Subota, ustajanje 3:00, doručak, pakiranje i start u 4:00. Na parkingu pozdravljamo Vlatka, koji je s Likerom i Zdeletom takodjer planirao Teranovu te nastavljamo dalje. Uz malo znanja i nešto sreće, dolazimo pod smjer i u 6:00 ulazimo u smjer. Goran solo, a nas dvojica planirali smo palarelku. Nakon što Goran lomi lijepu ploču od metar i po kvadratnih leda u detalju, navezuje se s nama i nastavljamo zajedno kroz detaljnu dužinu, a onda po planu dalje prema vrhu. Sa danom dolazimo pod prečku i u 8:00 izlazimo iz smjera i ispijamo čaj. Moram priznati da još nikad nisam ušao u smjer prije Slovenaca. Slijedi spust pokraj Kranjske koče i priječenje prema Sinjem slapu. Goran pod slapom potvrđuje svoju odluku da mu se ne penje slap i odlazi u dolinu, a nas dvojica u 10:30 ulazimo u slap. Sinji i nije nešto napravljen. Treća dužina koju sam ja vodio me poprilično istresirala jer sam dobar komad lošeg leda morao penjat bez osiguranja, ali zadnja koju je vodio Frano je bila vrh. Razbiješ led u potrazi za zemljom ili mahovinom koji će držat. Ipak, sa zvonima crkve u podne izlazimo iz smjera. Spust u dolinu, na parkingu pozdravljamo klupske kolege, koji su se malo prije spustili iz smjera i dogovaramo pivu. Oni nastavljaju prema Storžiču, a mi se odlučujemo za Grapu med Veliko Babo in Ledinskim vrhom.
Nedjelja. Ovaj put malo kasnije ustajanje, tek u 4:30. Spremanje i pokret u 5:30. Zahvaljujući kolegama iz AO Željezničar, imali smo ugažen pristup pa se nismo gubili, a kako smo ih Frano i ja gledali kako iz Ledinskih slapova prelaze u grapu, znali smo gdje trebamo priječiti, odnosno gdje ne. Direktan ulaz u grapu je moguć, ali zahtijevao bi osiguravanje. Gas uzbrdo, pod skokom, koji je lijepo zaliven malo odmaramo i uspon prema vrhu. Na vrhu grape bili smo u 8:15 uz obavezno nazdravljanje čajem i pancetom. Preko austrijske strane ispod Ledinskog vrha priječili smo prema Jezerskom sedlu i laganini u dolinu. 11 sati, a mi gotovi. Uz put smo popili kafu kod jezera i kod Franinog nonića pojeli odličnu jotu.

Lijep vikend u alpama :D

Natrag na “Alpinizam”