Vežica, Geršak Grčar V+, 390m

bojanrafaj
Postovi: 75
Pridružen/a: 08.07.11, 20:05

Vežica, Geršak Grčar V+, 390m

PostPostao/la bojanrafaj » 04.08.16, 13:15

Sve ono lijepo i smješno je u "putopisu" na stranici i FBu ovdje samo tehniklaije

Navez: Buljan, Rafaj, Randić
Oprema: Čoki, frendi, niš klini,
Datum 31/07/2016

Već dugo nismo čuli da je netko iz kluba ovo penjao, a navodno je njljepša slovenska petica
Logistika oko pristupa imajući u vidu i silaz je mali izazov ne zato jer je komplicirana nego zato jer je zahtjevna.

Dva su moguća ishodišta
1. Kamniška Bistrica, puno hodanja do pod stijenu možda i 3 sata. KB kao start skoro pa nameće absajl po smjeru nakon 2/3 smjera, prije travnate gredine (gdje završavaskica), Absajl kasnije se ne prakticira, a silaz pješke s Vežice do KB bi trajao valjda 4 sata ???

2. Doći autom do planine Podvežak (iznad mjesta Luče) i pristupiti do Kocbekovog doma na Korošici. 2 sata hoda, put je odličan, nije zahtjevan, valovito s malo uspona na početku. Mi smo ga odradili noću. Od doma do Vežice je nemarkirani put kojeg nismo uboli iz prve. Mihelič kaže pol sata, nama skoro sat. Dobro je što se put spušta do stijene. Smjer penješ do vrha, šetaš svojevrsnom visoravni Vežice i ako se ne izgubiš u klekovini si za sat / sat i pol u domu, mi smo se izgubili pa je trajalo 2 sata.

Ulaz, jasan kao dan ako gledaš odozdola, ako gledaš odozgo malo manje. Između dvije travnate police koje horizontalno presjecaju stijenu.
Sidrišta su opremljena, između je dovoljno klinova. Penjali smo od opremljenog do opremjlenog. Što je dovelo do malog zbunjivanja, jer smo očekivali još 3-4 dužine a bili smo već u predzadnjoj. Ima i nekih positanih varijanti, mi smo se držali originala.
1D. po ploči do police, pa u desno ta prečka nije osigurana ito je ružno ako vučete u smejr nekog neiskusnog
2D: detaljna, malo na dilfera, pa prečka u lijevo i stvar rješena ima i zamka na početku prečke za A0
3D: ne sjećam se Buljan je vodio, ali bilo je nešto lijepo
4d: malo desno pa po gredini u koso u lijevo - kako i skica kaže - Bubi sidri na spitove, ali bi bilo bolje da je potegao još malo do klinova. Tu postoji varijanta koja ide ravno gore, ima i spit koji se sjaji.
5D: Mi idemo lijevo, malo se i otpenjava, lijevo iza ugla pa gore
6D: tu su sada po skici neka dva duga žlijeba ali to više izgleda kao ploča, i kratki plitki žlijeb
7D: da smo znali da smo tu mi bi išli ravno kroz kamin (to je nova izlazna varijanta) ali smo mislili da smo niže i da moramo u desno, što nas je dovelo na polegnutu ploča prečku bez klinova i izlaznu rampu III gore lijevo do stabla
8D: dalje po rampi koja se spaja na izlazni kamin i vani na mali sipar, ogromnu policu/livadu - sidrišta su lijevo - Ovdje se može završit smjer i počet absajlat.
9D: nema skice u mieliču ali ima jasan opis - lijevo oko stijene po travi višlje gore - dođeš do 2 spita
10D: lagano penjanje u desno do kamina/žljeba,, bolje se ne uvuć u rupu i sidrit nego nastavit još gore, polica 2 spita za sidrište
11D: e sad mi ti idemo ravno gore, malo desnije i završavamo u klekovini (po tragovima nismo prvi) trebalo se možda držat lijevije i doć do polegnutog žlijeba
12D: preko klekovine pa kroz polegnuti široki žlijeb u koso lijevo i van do kraja smjera

Silaz, pratiti tragove do vrha kroz klekovinu (iako to nije pravi vrh vežice). E sad mi smo krenuli na sjever, malo livadice, malo klekovina, malo kravice. Prošli smo zapadno od onoga što je vjerojatno vrh vežice i počeli se spuštat, zapeli u klekovini do grla i izgubili skoro sat vremena. Da idemo opet probali bi istočno od vrha vežice izgleda prohodnije.
Početna ideja je bila ulovit put koji prolazi istočno od Lučkog Dedeca, ali njega nismo našli

Dojam, odličan smjer, odlična stijena, rekao bih moderna linija, jako otvoreno, stalno vertikala, a umjerene teškoće, penjali smo u troje i nismo se puno gužvali. Rado bih ga ponovio da nije tolikih problema sa pristupom i silazom to ga čini jako napornim. V+ po mjeri čovjeka, nije nikakva alpska bolesnoća

Prijedlog - pristup od KB, a netko vas dočeka autom u dolini Lučke Bele (Podvolovljek), valjda se i to može ?

Natrag na “Alpinizam”