Penjanje leda u Serrai di Sottoguda

marko
Postovi: 36
Pridružen/a: 27.06.11, 15:31

Penjanje leda u Serrai di Sottoguda

PostPostao/la marko » 22.02.16, 11:55

Vikend 20.-21.2. odabrali smo za penjanje zaleđenih slapova. Sudionici izleta: Maja i Moreno Vrancich, Milan Krga i ja (Marko Buljan). Odabrana lokacija: Serrai di Sottoguda. Radi se o jednom dugom, uskom kanjonu u podnožju Marmolade koji spaja gradić Sottoguda sa mjestom Malga Ciapela. Ima dvadesetak slapova svakakvih težina, dužine od 15 do 100m, sa uređenim sidrištima. Zbog svojeg položaja i oblika (hladno, mračno i mokro (i jako lijepo :) )) gotovo uvijek tokom zime se može naći slapova u dobri uvjetima.
I tako došli mi u petak navečer tamo i zavukli se šatorom u neku šumu pored Malge Ciapele. Ujutro se budimo na friških -12 celzijevaca, taman za udarati po ledu :D Malo razgledavanja kanjona, čuđenja kakva je gužva po svim slapovima, pa zatim penjanja kad smo našli prvi slobodan smjer. Radi se o slapu Cascata del Gelato (WI 2), kratak i lagan baš za zagrijavanje. Ja sam ga popikao do sidrišta, a zatim su se na toprope zabavljali Maja, Moreno i Milan. Milanu je to bio prvi slap svega 4 mjeseca nakon tečaja! Nakon tog slapa Moreno i Milan su išli u smjer Palestrina (WI 2), a Maja i ja u Cascata del Sole (WI 3). Ovaj naš slap ima oko 80m, ali mi smo ga popeli do pola jer je led curio na sve strane i bio je dosta mekan pa nismo znali kako to utječe na stabilnost cijelog sustava. Naime, kao što mu ime govori, taj slap bude na suncu sat-dva oko podneva pa iako je već pred dugo vremena zašlo sunce kad smo ga mi penjali, još uvijek je djelovao kao da se topi bez obzira na temperaturu u konkretnom minusu. Na kraju dana, Moreno, Milan i ja smo još popeli Cascata della Luna (WI 3). Milan je imao čast penjati ga obasjanog mjesečinom :)
Idući dan Maja i ja idemo u spektakularnu Catedralu, desni krak (WI 4+). Taj slap ima oko 100m, ali mi smo opet popeli samo pola jer nam kvaliteta leda u drugoj dužini nije ulijevala povjerenje (zapravo nam je jednostavno izgledala teško i strašno :P ). Ali bilo nam je super svejedno, kasnije sam popeo tu prvu dužinu još jednom, ovaj put na toprope. Za to vrijeme su Moreno i Milan išli u Cascata delle Attraversate (WI 3+). Planirali su popeti samo prvu dužinu, ali uz pomoć nekih Talijana popeli su ga do vrha, sve tri dužine. I za kraj smo Maja i ja još išli u Palestrinu (WI 2) pa doma.

Par slika:
https://www.facebook.com/media/set/?set ... f4cc5457c7

Natrag na “Alpinizam”