30 ožujka 2011 Autor: Elvis Vikić Sa svih strana

Zeleniška smer – III/3, 45-60°

Zeleniška smer – III/3, 45-60°

Za Novu se pilo pa se sad trebalo dobro preznojit. Odabir smjera i brda je bio dobar, još da je bilo bolje vrijeme i bili bi ostvarili cilj. Ovako smo smjer popeli… laganini zaleđeni.

Sada već mogu reći, dobro uigrana ekipa Zoza, Prokop, Pako i ja rano startamo put Ljubelja i Begunjščice. Na najdražem počivalištu Lom srećemo još ekipe iz RAK-a. Na kraju se brojka za Begunjščicu popela na 12 ljudova iz kluba ( osim nas 4, tu su još bili: Eca, Đana, Kristina, Branko, Čevap, Stole, Hrki i Diego) što je svojevrsni rekord s obzirom da nije u pitanju bila škola.
Smer Y bio je cilj velike grupe, a nas četvero zaputilo se u Zelenišku smer.
Pristup van oblaka (slika 1- Pristup van oblaka), a u smjeru magla, hladno, malo neugodno ali nije za odustati. (slika 2- U prvim metrima smjera)
U smjeru nailazimo na dva skoka. Prvi odsoliram po nekom kršu sa strane, napravim sidrište i osiguravam ekipu. Neudobno sidrište, piumino u ruksaku (da mi grije termosicu), i smrzo sam se ko pi…ngvin.
Čast penjanja drugog skoka dopada Prokopoviča, ja osiguravam. Neugodno za oči i uši no efektivno. Stijena je pokrivena s 5mm debelom koricom leda što je radilo probleme. Srećom je skok kratak (cca 5m). (slika 3- Prokop popeo, Zoza u detalju)
Još jedna kraća padina od cca 60° i vani smo. (slika 4- Pako na izlaznoj padini)
Sretna, draga lica na vrhu smjera, još da je bar malo sunca… no magla. Malo naprijed – nazad i pogađamo greben prema vrhu. Ovaj greben mora da je prekrasan po sunčanom danu!(slika 5- Greben prema vrhu)
Pod vrhom susret s hordom iz Smera Y, razmjena dojmova i zajednički silaz niz Centralnu grapu.
(slika 6 – Pivo u brojnom društvu promrzlih lica i nosića!)

Zeleniška smer – III/3, 45-60° i kratki skokić UIAA IV (ili V bo?), 200m.


Foto: Elvis Vikić