3 kolovoza 2018 Autor: Bojan Rafaj RAK

Weisshorn 4505m – neki kažu najljepši vrh Alpi

Dosadila nam vertikala Dolomita pa se odlučili zabaviti na položenom grebenu ozbiljne visokogorske ture, istočnog grebena Weisshorna AD, III…..  Ovo bi svakako bio krivi uvod u priču o najljepšem vrhu Alpi (tako kaže wikipedia). Nisu nama dosadili Dolomiti, ni vertikala, nego smo htjeli probat nešto novo i visoko. 

Ekipa ekskluzivno muška, činili su je Matko, Andrić, Čoki, Adrijan i ja. Uzeli smo si 4 dana, 2 za putovanja, 1 za pristup domu i jedan za uspon i silaz u dolinu.  Na vrh je došao Matko u društvu predsjednika i dopredsjednika, dok se Čokiju i Adrijanu  malo zakompliciralo. Adrijan je na kraju došao jako blizu vrha, ali nije bilo vremena, pa se vratio natrag. O turi ima toliko informacija na netu da nema smisla opisivat.Pa evo one druge bitne stvari.

Putovanje – Simplon pass je moćan, ima i velikog kamenog orla. Put traje cca 8 sati do Rande ( selo malo prije Zermatta)

Pristup do doma – osjetiš svih 1600m uspona, strmo je nema predaha osima ako ne staneš, sunčano je, negdje na pola ima i vode. Nama trebalo oko 4 sata bez žurbe.

Dom – mali, ali uredan. Noni pomaže unuka. WCei su vani i jako su čisti. Ima neka špina, ali kažu da nije pitka voda, vjerojatno zato jer je boca od 1,5L  12,5 CHF, treba to prodat. Večera je strogo u 18 nemojte kasniti. Doručak je u 2. Spavanioica je za cca 20tak ljudi, svi kao srdelice. 

Uspon – jako dug, mi smo zaobišli početnu barijeru s lijeve strane, činilo se jednostavnije. Ostalo po skicama i opisima. Hodaš, teško ti je, mrak je, ali nije bilo hladno. Izađeš na greben, dani se. Malo penješ kažu oni 3b,A0 :D. Greben traje sat vremena cca. Tu i tamo neka alka za absajl. 400m snježne padine, gdje postane jako teško, iznad 4000m padina je strma i fali kisika. Zadnji stijenski dio i otužni mali vrh, kao da led drži te tri grote da ne odlete u dolinu i smanje visinu za par metara. Sve skupa 7 sati

Silaz do doma – trajao i malo duže, nije nam se žurilo.

Do doline još skoro 2,30 sata.

Drugi dan u (po meni precjenjeni) Zermatt. Osobno mi je Cortina ljepša. Cijela Mattertal je 2 stepenice ispod onoga što inače vidimo u Dolomitima, bar po razvoju, po kućama, okućnicama i kravicama.

Prijedlozi da ne kažem savjeti:
lajt & fast je ovdje jako bitno,
bilo bi dobro da penjete bar 5b ako želite biti brzi po grebenu
nemojte gojze stisnut prejako jer će vam prsti biti utrnuti još dok budete pisali izvještaj
svakako uzmite sunčane naočale,  a i kremu za sunčanje
možete pit vodu gore, jedini koji je imao proljev drugi dan sam ja, a ja ju nisam ni pio
mi smo nosili 60m uže, navodno je 30m uže prekratko kod absajla
penjite u parovima ne u troje
nemojte podcjenit turu, teško je naći pravi put, a penjački djelovi su na mjestima interesantni, visina je onda još priča za sebe
s vrha Weisshorna, Matterhorn izgleda puno manje 🙂