21 veljače 2017 Autor: Marko Buljan RAK

Vzhodna grapa na Škrnatarici

Vzhodna grapa na gdje? Škrnatarica je jedan slabije posjećeni vrh u Martuljškoj skupini blizu Široke Peči i Dovškog Križa. To je također vrh na kojeg smo ove nedjelje išli Hrvoje Dušević, Vedran Martinović, Damir Radović (idejni začetnik), Veljanović i ja.

Nema markirane staze što vodi na vrh, nego se prate razne lovske staze koje iz doline Vrata vode na sedlo Gulce te od tamo tom vzhodnom grapom, preko kratkog skoka, na vrh.

Ne znam kako je Damir došao do ideje za taj vrh, ali bio je to pun pogodak. Kako rijetko kad netko ide tamo, imali smo priliku provesti lijepu i sunčanu nedjelju cijeli dan sami u Julijcima. Nevjerovatno! Čak nije bilo ni prtine u snijegu! Napatili smo se sa snijegom, ali zato je tura bila više fora 😀 Uglavnom, išli mi kroz šumu, pa išli mi kroz snijeg i došli do grape. Popeli grapu, nije bilo teško – 40 stupnjeva, možda maksimalno 50. Nakon grape od vrha nas je dijelio jedan 5-metarski skok u stijeni – IV po UIAA skali, ali sa derezama malo interesantnije J Malo bajlom, malo zaleđenim rukama, klin, čok, ovoono i eto problem rješen. Barem nisam nosio uže i opremu džabe! Došla zatim i ekipa i evo nas na vrhu. Pogleda puca, sunce sije, Triglav se smije. Absajl, pa natrag niz grapu, pa naglavačke po dubokom snijegu u dolinu.

Jako lijepa tura, ima sve živo – i hrpu hodanja i graparenje i malo penjanja. 1700m visinske razlike, 7h gore 4h dolje, dosta naporno ali to se traži 😉

Više slika ovdje.