19 veljače 2019 Autor: Mate iz Požege, nikako onaj Šime iz Sinja RAK

Vježba zimske škole u dvorištu

Kao šta sam naslov govori, vikend zimske škole je proveden tu u dvorištu, tj. na Snježniku (subota) i Mirnjaku (nedilja). Oba dana su bila sunčana i bez ćuva vitra. Pa ajmo redom.

U subotu Lovro i ja prvi u Putniku na kavi razbuđuši. Za šankom neke alapače i prčevi koji malo kvare jutro ali srićon brzo odlaze. Ostatak ekipe dolazi malo kasnije i u 8:00 krećemo put Platka odakle gamižamo prema Snježniku, točnije Brankovoj ledini.  Od instruktora Novak, Vex, Rafaj i Branko, od tečajaca Martina, Lovro, Rino, Alen, Fedor, Mady i ja. Rafaj i Branko su na skijama a mi ostali pješadija. Dolazimo u Brankovu ledinu (prije amfiteatar nego ledina) i tu ćulimo ostatak dana. Brankova ledina je zapravo veliko ljevkasto udubljenje tj. snježna vrtača ili ponikva koja je dobro poslužila za vježbu, čak se u njoj stvorila i rupa u snigu dubine nekoliko metara. Prvo šta smo radili su različita sidrišta u snigu od cepina, deadmana, snježnog klina i snježne gljive. Sve to smo temeljito istestirali a budući da je snig bio tvrd (reka bi prisidnik alpine ice), sve od navedenoga je i držalo. Zatim smo se bacali na glavu/guzicu i samozaustavljali cepinom pri čemu se Martina malo smandrljala. Rafaj je morao ići (razlog altruizam) a Branko je izvadio lavinski primopredajnik i sonde pa smo se i s tim igrali. Inače Branko po meni triba prominiti ime u Olaf! Branko je ime za domaćeg čovika koji ima vinograd i maslinik, radi vino i ulje, jide pečeno i nosi majicu na špaline a ne za divno usklađenoga čovika koji izgleda kao da živi na norveškom fjordu, suši bakalare i skija kuloare. Tko zna, možda se i zvao Olaf pa je skijajući u Norveškoj upao u crvotočinu koja ga je ispljunula na Balkan. Za kraj je Vex demonstrirala izradu ledenjačkog naveza i izvlačenje iz pukotine no da je bar malo ćurlijalo ja bi nešto i zapamtio a ovako mi se glava raspadala od sunca i bio sam ko telac. Skoro me afanalo.

U nedilju se opet nalazimo u 8:00 kod Putnika, ali u krnjem sastavu: Novak, Ana, Mady, Lovro, Fedor i ja. Opet Platak pa Međuvrhi (tu nas napuštaju Ana i Lovro) i zatim kroz šumu koja je puna medinih stopa do ulaza u grapu ispod Mirnjaka. Kažu da je grapa duga oko 200m, početak čini tobogan od tvrdoga sniga (opet prisidnikov alpine ice) nagiba nekih 45 stupnjeva, pa skok koji srićon nije bio ćosav nego prikriven ledom! Na skoku smo se osiguravali, tj. Novak je popeo ka prvi, gori se usidrio i mi za njim ko drugi. Ostatak grape iznad skoka smo solirali, alati su držali, sve inkartano alpine iceom (Luka nemaš pojma šta si propustio :D) . Uglavnom to je to, nemam ja tu šta puno palamuditi, detalje će vam ionako Mady reći :D. Ako je netko od tečajaca lagao da ima obaveze a zapravo išao penjati u Kompanj onda je stvarno jazavac!

Mali Mate

 

Objašnjenja boldanih riječi.

ĆUV – dašak vjetra

ALAPAČA – nametljiva žena koja puno i svašta govori. Pušti alapaču nek brsti.

PRČ- 1. rasplodni jarac, 2. nagao, žestok i prgav čovjek.

GAMIŽAT – kretati se sporo s naporom

LEDINA-livada

ĆULITI – dugo stajati na jednom mjestu. Di su tečajci? Eno ih ćule isprid kluba i cucaju pivu..

ĆURLIJATI – lagano puhati. Ćurlija niki vitrić.

TELAC – čovjek skromne pameti

AFAN – nesvijest. Kad ga je vidila, pala je u afan.

ĆOSAV – Inače znači bez dlaka (Sačuva te bog ćosava čovika i runjave žene) ali u penjanju je to smjer sa mikro hvatištima ili suhi (bez leda ili snijega) skok u grapi.

PALAMUDITI Pametovati, dosadno pričati naširoko i nadugačko, ubijati pričom, daviti. Za kvalitetno palamuđenje potreban je poseban karakter sastavljen od mekuštva, neinventivnosti i samoljubljivosti: sroljo, serator, drkež.

JAZAVACu životinjskom carstvu sisavac, pripadnik je porodice kuna (Mustelidae) i roda Meles. U ljudskom carstvu nečovjek koji laže, mulja, ne zna gletovati, zamiješati cement, skuhati minimalno 5 jela, koji uređuje hipstersku bradu za velike novce i koji je na ketozi zbog povećanja penjačkih performansi te nakon penjanja izbjegava pivu i palačinke.

 


Fedor i Novak