1 listopada 2014 Autor: Katja Raucher RAK

Vježba ljetne alpinističke škole – jesenski termin (Risnjak), 20.09.2014

Tijekom prve vježbe shvatili smo ozbiljnost tečaja i instruktora. Pohod na Risnjak bio je pohod testiranja kabanica i opreme. Vremenska prognoza ukazivala je na loše uvijete. Hladno i kišovito.

Ranom zorom buđenje i sastanak u 7:00, osim nas, sastajali su se i oblaci. Putem Gornjeg Jelenja pratila nas je magla. Scene kao iz horor filmova. Vilje, naše je konačno odredište. Osmijeh na licu ukazivao se jedino na instruktoru Elvisu Vikiću i mome psu Bugiju. Kabanice na torbe i pokret!

Stigli smo u planinarski dom Risnjak taman prije pljuska. Dočekala nas je vesela i topla atmosfera. Gosp. Vesna Devčić učinila je sve kako bi nam bilo što ugodnije. Nakon striptiza i kratkog odmora započeli smo sa ponavljanjem uzlova.

Uzlovi, uzlovi, moramo vježbati uzlove… smijeha nije nedostajalo. Učili smo izradu sidrišta, vrste klinova, frendova, i njihove primjene.

Predavanje o ponašanju na stijeni, komunikaciji dvaju penjača i puno informacija koje je Elvis zanimljivo dočaravao. Dan je odmicao, tako i oblaci, zasjalo je sunce.

Brzo oblačenje i pravac vrh Risnjaka.

Postali smo pravi gušteri tražeći zrake sunca. Vrh nas je očarao, sunce nas zagrijalo a miris fažola iz kuhinje gosp. Devčić izluđivao.

Ispunjeni ljepotom pogleda s vrha, zadovoljno smo ispunjavali trbuščiće.

Ovakav sunčani ishod dana nismo očekivali te smo ga morali nazdraviti. Suhi, informirani i sretni krenuli smo nazad prema Rijeci.

Sutradan nas je očekivao penjački izazov Rovinja.