27 lipnja 2017 Autor: RAK

Val Aupa – Creta Grauzaria & Nuviernulis

Između Tolmezza i Pontebe ima jedna malo znana dolina Val Aupa. Šteta da je malo poznata jer nudi štošta za jedan penjački vikend. Listajući Quartogrado naletio sam na jedan lakši, ali dugačak smjer lijepog imena Sfinge di Grauzaria na istoimenom brdu, dovoljan razlog da se okupi nas 6 i ode malo istražit.

Logistiku uvelike olakšava rifugio Grauzaria. Odlično vođen dom, gazda čak malo priča i hrvatski, poznaje velebit i ljuborno čuva neku velebitsku rakiju. Sve je jako čisto i uredno. Skupno broji 20 kreveta. Noćenje je 10 EUR, a uključuje i tuširanje. Ispred doma je i špina tako da vode nikad ne fali i ne treba ju nosit sa sobom.

Što se tiče penjanja dom je pod stijenom Gruzarie. Na 20 minuta hoda su dva hrabro pospitana smjera Flopland (5b,180m) i Spigolo Sha (5c, 100m). Osobno mi se čini da su oba za ocjenu teža. Još bliže domu je i poznata sfinga smjer od 700-tinjak metara ocjene IV. Nažalost nju nismo penjali, bit će za drugi put. U domu je i jedan novi vodič za tu regiju koji spominje još neke stare neopremljene smjerove vrijedne istraživanja, a gazdarica tvrdi da je neki njen rod napravio i produžetak Floplanda (valjda ga treba još pospitat). Osim Grauzarie najbliži vrh za penjajne je Torre Nuviernulis, na 1:15′ hoda od doma. Quarto grado tu spominje 3 smjera, dok novi vodič navodi još neke kako na tom tornju tako i na obližnjim stijenama Cime de Gjai i Sernia. Mi smo si izabrali kamin Feruglio IV+, tvrda četvroka(možda i teže) u prvoj dužini, kasnije normalnije.

Nema potrebe puno pisati pametnome je i ovo dosta da ode i provjeri što se nudi. Ja ću se svakako vratiti.