9 travnja 2021 Autor: Alen Sindičić RAK

Tri prvenstvena na Krku (kasni izvještaj)

Kažu da su otočani škrti ljudi, ali ovi naši Bouduli su nam podarili 3 nova smjera.
Covid-19, V/IV-V, 100m
Krčka prečka, V+/IV-V, 160m
Kriza srednjih godina, 5c, 120m
…..

Tupi pogled prema kursoru koji blinka… 10 minuta kasnije – isti tupi pogled… Ziiiijeeeeeeeev… Ooo, pa vidi datum, u četvrtak će bit točno godinu dana da smo ispenjali Covid-19, možda bih se stvarno trebao natjerat to nekako sklepat. Ajd. Disklemjer: imam memoriju zlatne ribice tako da možda sigurno neke stvari neće biti opisane kako su se ili nisu dogodile.

Covid-19, V/IV-V, 100m, 08.04.2020.

Pandemija korona virusa već se pošteno razbuktala i haračila svijetom i Krkom. Epidemiološke mjere svele su nam slobodu kretanja na vlastiti WC i kuhinju. Uvedene su propusnice, nema napuštanja mjesta boravišta, a penjanje je postalo samo sjećanje u daleku pra-prošlost… A možda i ne…

M: Aleneee

A: Markoooo

M: Ča je ba?

A: Marko, poludit ću skroz! Oću penjat!!!

M: Heheh, bi i ja, a šta ćemo kad ne možemo nigdje…

A: A ne znam…

M: Pa… možemo probat u Bašku…

A: Pa mogli bi, misliš da nema kontrole na cesti?

M: Ma baš…

I tako nas dvoje, prekšitelji svetih epidemioloških mjera, kriminalci godine, u svega par nevinih rečenica odlučismo okušati sreću i zaputiti se na drage nam Belove stene, popeti nešto lagano i neopremljeno. Obojica već dugo promatramo tu stijenu, svatko sa svojim željama, vizijama i ambicijama tako da ne čudi uzbuđenje što nam se protkalo kroz vene kad smo konačno krenuli u realizaciju tih ideja (really? xD).

Dan je bio za poželjet, vedro, suho, bez vjetra, sunce grije, ma topčina! Opremili smo se, malo bi bilo reći, kao da idemo popeti neki neopremljeni dugi smjer na Triglavu. Bilo je tu frendova, čokova, klinova, kladiva, trakica ‘vakih – ‘nakih, zamki, keksa i dva beskonačna užeta. Naravno, nismo koristili ni trećinu (1/4) od toga.

Neku okvirnu liniju smo imali u glavama no naravno detalje smo odlučili putem. Jedino što je bilo nedvojbeno jest gdje ćemo ući u smjer – za ulaz smo odabrali uski dio ploče koji nije kršljiv i nije zarastao, ispod žute i blago prevjesne stijene, svega dvadesetak metara desno od novog sportskog sektora F.

1. dužina, 15m, IV+

Ulazi se s nižeg dijela, ispod malog skoka pa po ploči gore (duh!). Može se ući i lijevo višlje pa malo priječiti u desno. Ima dobrih opcija za postavljanje međuosiguranja (čokovi, eventualno frend). Desno ima nešto krša kojeg je bolje pustiti na miru. Po izlazu s ploče je odlična polica gdje valja sidriti. Ne preporučujemo spajanje sa sljedećom dužinom zbog trenja i komunikacije. Mi smo sidrili zamkom oko nekog većeg kamena, ali može se dodati još nešto (čitaj disklejmer gore). Malo lijevo je naknadno zabušeno sidrište od jednog drugog smjera (koji će ostati misteriozan do daljnjeg) pa ako se baš želite osjećati mega sigurno možete koristiti i to.

2. dužina, 35m, V

Ne prati spitove (oprat će ih kiša)! To je drugi smjer. Idi desno, desno je super (je li tako Marko?). Ali ne skroz desno po najlakšem terenu jer tamo ide varijanta smjera III-IV. Dakle, od sidrišta malo udesno na malu policu, pa zatim gore lijevo po sivo bijeloj ploči, ima mini pješčani sat u kojeg je Marko uspio uvuć kevlaricu. Po ploči lijevo prema većoj pukotini, putem ima nekoliko mogućnosti za međuosiguranje pa kako tko što voli. Tu negdje je detaljčić smjera pa bi bilo dobro staviti neko među ili dva. Kad ste se uspjeli iskobeljat iz toga, idete lagano udesno i gore kroz neki lagani žljebokamin pa kad se otvore vidici na više strana znači da je vrijeme za proći mali skok lijevo gore prema drvetu, ima dobrih hvatišta i nožišta ali treba paziti na krš. Tu treba sidriti, opcija ima more.

3. dužina, 50m, V-

Desno od sidrišta prema ploči gdje počinju spitevi od bogtigaznajčega. Ulazi se na ploču s desne strane prema malom drvetu (trakica, ide detaljčić odmah) pa se lagano priječi ulijevo prema travi gdje su tramvajci i jedan klin. Po žljebu i položenoj ploči gore na malu polegnutu policu s kamenjem i ravno gore u jarugu pri kraju koje se treba izvući lijevo gore po kratkoj ploči. Sidrište je na polici s puno mogućnosti, možda najjednostavnije užetom oko stijene ravno ispred. A za one koji nisu puristi, naknadno je zabušeno fiksno sidrište za apsajl.

Silaz

Apsajl u dvije – tri dužine na uređenim sidrištima s malo hodanja između. Drugo sidrište za apsajl se nalazi nekih 10m lijevo (ako gledate prema stijeni) od sidrišta druge dužine. Nakon prvog apsajla se može sići i pješke prateći policu udesno i prema dolje pa po drugoj polici (dođe se na 2. sidrište smjera „Kriza srednjih godina”) desno, uz par mjesta otpenjavanja.

Nama je trebalo cca 2 sata za penjanje i 1 sat za apsajl.

Krčka prečka, V+/IV-V, 160m, 03.05.2020.

Radi se o smjeru koji svojim većim dijelom prati najizrazitiju, dijagonalnu pukotinu koja se proteže cijelom širinom stijene. Ovo je smjer kojeg sam uočio još u samim počecima svojeg penjanja i od tada sam sanjario da ćemo ga jednog dana popeti a svakim odlaskom na Belove želja je bila sve veća. Jednom prilikom smo, kao što je to i običaj, na silasku s Belovih zastali i pogledali u Stijenu. „Ma znaš šta… Ova pukotina… To je sljedeće.” – izustih odlučno, pogledom skenirajući smjer u daljini.

Nije prošlo dugo, svega možda tjedan dana i vremenske prilike su se poklopile s našim gustim otočnim rasporedom. Obzirom da smo nešto naučili na vlastitoj grešci u pretjerivanju s opremom dok smo penjali Covid-19, odlučili smo ovoga puta – istu ponoviti. Da se utvrdi gradivo.

Vrijedi napomenuti da je naknadno nastalo još nekoliko novih sportskih smjerova u sektoru F koji se nalazi ispod prečke, te se sama prečka na nekim mjestima križa s vršnim dijelom sportskih smjerova ili njihovim sidrištima. Iako je krš uglavnom počišćen, treba voditi računa da se penje oprezno kako nešto ne bi palo na penjače u sektoru ispod stijene!

Možda i najvažnija informacija za sve one koji se dvoume da li ići ovo penjati ili ne jest da u slučaju poteškoća, imate taj luksuz kojeg mi nismo imali, a to je ukopčati spit. Uglavnom na svim težim dijelovima se sad može naći pokoji spit od kasnije nastalih sportića! Čak je i izlazna dužina naknadno pospitana za neki drugi smjer, ali ne znamo prati li baš identičnu liniju jer nismo nakon toga bili ondje.

1. dužina, 35m, IV+

Ravno gore po ploči, izbjegavajući krš s desne strane. Na polici lijevo pa kroz gusto žbunje (sretno) i opet van na ploču prema malom stropu. Malo dalje smjer se križa sa smjerom “Pravi put” čiji zadnji spit prve dužine bi trebao biti negdje pred nosom sada već izgrebanog penjača. Preko spita gore i lijevo na policu gdje je zaspitano sidrište već spomenutog smjera. S ovog sidrišta moguće je apsajlat.

2. dužina, 15m, V

Sa sidrišta lijevo i gore na ploču prateći pukotinu s tramvajcima, uznemirujući pritom čim više mrava koji u njima žive. U nekom trenutku čovjek penjač shvatit će da pukotina prestaje i pred njim se nalazi predivna gola ploča na koju se prvi penjači nisu okuražili izaći pa vjerojatno neće ni čovjek penjač (barem ne onaj zdravog razuma). Ovdje sada treba malo otpenjati i doći na policu pod prevjesom, a koja radnja predstavlja detaljčić kojeg bi ocjenili s čistih V. Kako bi si tu radnju barem psihički olakšali dobro bi bilo staviti veći čok u onu istu pukotinu gdje su prije bile ruke, malo čudno stoji i teže je za ga izvuć ali drži bez kompromisa.

Za sidrenje dobro dođe veliki pješčani sat sumnjive konzistencije te klin kojeg smo velikodušno (za jedne bodule) ostavili. Ima mogućnosti za postavljanje dodatnih točaka, što toplo preporučujemo.

3. dužina, 50m, V+

Prati dobre ljuske za obje ruke i gore prema odličnoj rupi u kojoj čak ima i knee bar za umorne. Detalj je izaći iz rupe gore na ploču i (vidi čuda) opet lijevo gore prema pukotini koja je u 2. dužini bezobrazno nestala. Kad se izađe iz rupe odmah je manji pješčani sat. Prateći pukotinu dolazi se na obraštenu policu, ovdje je moguće sidriti ako želite razbiti dužinu na dva dijela, ali nama nije bilo potrebe jer nismo osjetili neko značajno trenje.

Prati pukotinu po položenoj ploči… Kod crnog curka smo malo otpenjali i sidrili na lošem stablu (ili grmu bolje rečeno) i jednom friendu, što je na sliko-skici označeno kao loše sidrište, ali vi ćete biti mudriji od toga jer znate da se pet metara ulijevo nalazi zaspitano sidrište s mogućnošću apsajla (radno sidrište – nije bilo planirano za boravak na njemu pa ne očekujte preveliku udobnost, ne znamo koliko je točno do dolje ali ima između još neko sidrište)!

4. dužina, 35m, IV+

Bolje priječit nego lječit! U tom duhu nastavi lijevo, noge u tanju pukotinu, dok se ne dočepaš dobrih hvatišta, onda lagano gore i ulijevo, tik do gustog žbunja u koje nećeš ulaziti. Valja proći preko trbuščića lijevo od radijatora ne koristeći rupu u kojoj spava šišmiš Željko. Tek onda nastavi u istom duhu prečenja dok ne dođeš na dobru policu s velikim grotama od kojih je jedna dovoljno velika za zabacit zamku i sidrit na njoj.

5. dužina, 25m, V+

Izgleda lakše nego što jest. Malo za promjenu, sa sidrišta skreni desno (ali ne budi naci) i gore prema tanjoj pukotini iznad koje je dosta krša ali i pokoje dobro hvatište. Potom kroz duboki žljeb držeći se više desne strane. Oprezno s malim stopinkama, vole puknut. Na polici smo pustili zamku oko pješčanog sata, a valja dodati još par točaka za sidrenje.

Nama je trebalo oko 4:30h, ali ponavljačima vjerojatno ide u 2-3h.

Od opreme ne treba neka egzotika, čokovi, frendovi, koja trakica i 8-10 kompleta, nešto dugih.

Silaz

Lijevo i gore prema vrhu, dok se ne dođe na početak kanjona, zatim lijevo dolje cik cak po dobro prohodnom terenu. Po grebenu do bijelih ploča C sektora. 15 minuta.

Kriza srednjih godina, 5c, 120m, 20.06.2020.

„Trebali bi napravit neki lagani smjer, ali pospitan.” – reče Marko jednom.

„Hmm, a di ćemo?” – odgovorih radoznalo.

„Pa gledao sam malo tamo desno na kraju, ma znaš ono kamo smo silazili jednom… Di je onaj kamin…?” – kaže konspirativnim glasom.

„Ahaaaa da znam, znam…” – i već vrtim dijelove stijene u glavi.

„E pa tamo sam predvidio neke linije… Ajmo to.”

I tako nastade ova divna Markova vizija laganog pospitanog smjera u našem dvorištu. Nismo bušili u napredovanju već smo ziheraški prvo napravili sidrišta i rješavali svatko svoju dužinu. Međutim ioni litija u baterijama počeli su se usporeno kretati te smo morali prekinuti radnju do nekog drugog dana. Taj dan došao je u obliku sutrašnjice u ranu zoru xD

Ono što nije došlo u obliku sutrašnjice u ranu zoru jest dan kad smo zapravo to naše čudo išli i popeti. Napetost u zraku se mogla rezat oštrim komadom vapnenca dok smo s izrazitim nestrpljenjem čekali da nam se potrefi dan kad ćemo otići osloboditi smjer… I slučajno ili ne, taj dan bijaše upravo i ljetni solsticij…

1. dužina, 22m, 5b

Ulaz u smjer je 30ak metara desno od ulaza u Covid-19 i Krčku prečku, kroz lijepi žljebokamin (lagano programiram ovu „osmišljenicu” u vaše glave, iako sam siguran da postoji neki izraz za to čudo – educirajte me, ili nemojte, ionako ću ga zaboravit, a žljebokamin zvuči moćno, još bolje bez prva dva slova) koji nije baš najjednostavniji za proći pa se treba dobro namještati, izlazi se malo u desno pa gore na položenu ploču do sidrišta. Dosta vam je penjanja za danas? Nema problema – razvežite se i pobjegnite iz smjera udesno, malo otpenjite i vani ste na polici s koje se lako spustiti pod smjer.

2. dužina, 27m, 4b

Ulaz je možda teži od ove ocjene, ali je samo jedan gib pa nismo htjeli kvarit dojam. Uglavnom desno i gore po dobrim hvatištima kojih prvo ima pa onda odjednom nema xD Ali ima dovoljno da se možete nogama podignuti na mini policu i onda je dalje sve lagano. Tu bi se mogao naći koji kamen raspoložen za kotrljanje ili let pa treba pripaziti. Lijevo na polegnutu bijelu ploču pa zatim prema pukotini i ravno gore. Mogli smo ići i ravno po ploči ali nam se nije svidio krš pri vrhu pa smo odlučili umjesto rušenja – zaobići. Na polici lijevo do sidrišta. U prošloj dužini vam nije bilo dosta penjanja ali u ovoj ste se umorili? Nema problema – razvežite se i pobjegnite iz smjera udesno, ali pažljivo jer treba na dva mjesta ne pasti u ponor i malo otpenjati.

3. dužina, 27m, 5c

Gore prema maloj travnatoj polici, zatim na ploču s pukotinom. Ploča je detalj, teža je pri vrhu. Ova dužina se eventualno može spajati sa sljedećom, mi nismo.

4. dužina, 12m, 2-3

Na desno prema drvetu s crnom trakicom, koju je dobro ukopčati barem zbog drugog penjača pa zatim lagano otpenjavanje od dva giba. Sidrište nije najudobnije na svijetu ali jbg. S danom kad sam ovo pisao (07.04.2020.) još uvijek nismo otišli staviti drugi spit na sidrište, tako da je sidrište na jednom spitu i jednoj rupi fi 10 xD

5. dužina, 32m, 5a

Prvi dio je zabavno kaminsko penjanje gdje se možete gurati leđima, nakon toga slijedi dosadnjikava ali lijepo razvedena ploča. Na dva mjesta umjesto spita ima za ukopčati (možda još uvijek crvena) zamka u pješčanom satu, jer boduli.

Vrijeme penjanja je oko 2 sata.

Silaz

Zaobići zadnje sidrište s lijeve strane, gore jedno 50 metara pa dijagonalno u desno do sipara. Po siparu dolje i desno pod stijenu. 15 minuta.


Alen Sindičić