14 veljače 2014 Autor: Edita Marčan Sa svih strana

Tajlandski “Veliki val”

Za one koji su željni penjanja na egzotičnim mjestima kao što je Tajland uvelike preporučam da se prepuste jednoj drugačijoj avanturi. Tako smo Marko Krpešić i ja bili inspirirani da pored uživanja na pješčanim plažama, toplom moru i prevrućem suncu pravog ljeta koje nas je zateklo na ovoj strani polutke, isprobamo i penjanje njihovih fantastičnih stijena.Pravi doživljaj ogromnih siga,prevjesnih stijena i mnoštvo pješčanih satova te rupičastih oblika svih veličina pružala je stijena visoka oko 135 metara u sektoru Monkey world na Ton sai beach.Ova predivna uvala koju okružuju viskoke stijene nalazi se nedaleko gradića Krabi, na jugu Tajlanda gdje smo odsjeli punih 5 dana. Nakon što smo istražili okolno područje, popeli par kratkih smjerova i proučili kad je najbolje vrijeme za penjanje a da se izbjegne sunce, odlučili smo se za dugi smjer u 5 dužina po ocijeni 6b (6a+,6b,6b,6b,6b) koji su nam i drugi preporučili a zove se Big Wave iliti Veliki val.

Iako nisam znala što me očekuje, optimistički ulazim u prvu dužinu, gdje je detalj odmah na ulazu s obzirom na prevjesnu sigu koja traži brzo snalaženje i maksimalnu spretnost do prvog osiguranja. Nakon toga uživancija u penjanju kojih 35 m. Zatim Marko ide dalje, uz traženje hvatišta i opreznog gibanja po glatkim sigama te se izmjenjujemo tako do kraja smjera. U zadnjoj dužini je opet prevjesna stijena po ocjeni meni puno teža od 6b.

Na vrhu nas čeka veličanstven pogled na predivan zaljev, plažu i vrhove palmi koji strše daleko ispod nas. Na silazu smo četri puta absejlali, sreli još dva naveza, i dobili na poklon jedan “suvenir” koji je Marko pokupio iz drugog smjera.
Zadovoljni što je sve dobro prošlo snimamo par filmića ispod smjera jer nismo imali foto aparat sa sobom.Vrijeme je brzo prošlo, trčimo natrag na plažu da vratimo iznajmljeno uže i nađemo “dugorepni” čamac koji će nas prebaciti do Ao Nanga, pa zatim lokalnim kombi-busom do Krabia.

Toliko za ovaj puta. Topli pozdravi iz sunčanog Tajlanda.