9 rujna 2021 Autor: Marko Škalamera RAK

Stena: Duga Nemška, 1000m, lV-/lll+

Penje od pete godine, sa šest je prvi put bio na Triglavu, sa osam  prvi put penjao Kratku Nemšku, sa nepunih 10 Bavarsku i sad sa zrelih 11 Dugu Nemšku. Počeo je penjati sam s tatom u svibnju 2020; ali ovo im je bio pravi izazov i trening.

Počeli smo trenirati za Stenu tjedan dana ranije, odmah nakon odmora od uspona na Grossglockner. Putovanje u Sloveniju počinje u srijedu (01.09.) popodne nakon planinarenja na Pliš. Navečer smo došli u dolinu Vrata i spavali. Krenuli smo hodati u 5 ujutro; put počinje lijepom makadamskom cestom i pruža lijep pogled na 1000 metara visoku Stenu (Sjevernu triglavsku stijenu). Kasnije prelazi potok i uspinje se preko 100 metarske položene stijene osigurane lijepljenim klinovima (ne treba uže) put se odvaja u zavoju, piše lijevo Prag, a desno je ugaženi put za ulaz.

Na ulazu smo vidjeli malo krdo divokoza, lijevo je Slovenska, a desno Kratka Nemška. U prvih nekoliko dužina su orijentacija i trenje stvarali probleme no adrenalin je onemogućio da nam to smeta. Nakon što smo prošli detalj Rumena zajeda (III+) smo vidjeli Grad (lijepi kameni toranj) i došli do Nemškog turnca preko travnatih ploča i nešto zahtijevnijeg žljeba. Krenuli smo hodati kroz Nemšku grapu. Za bolji trening penjali smo Kratku Nemšku u tenisicama i u dogovoru sa tatom sam ju penjao cijelu kao prvi, samim time trebalo nam je i više vremena jer osim penjanja trebalo je paziti i na orijentaciju u smjeru. U Nemškoj grapi je bilo dosta snijega pa smo morali ići lijevom varijantom.

Oko podneva smo krenuli penjati Dugu Nemšku. Druga dužina je bila prekrasna priječnica (lll-) i lijepa polica kao sidrište. Četvrta dužina je orijentacijski zahtjevna treba ići po rampi desno, a ne gore preko ploče. Ubrzo je došla na red i Luska (lV-) koju smo prošli penjući vanjskom stranom. Iznad Luske je mala priječnica. Ispenjali smo još pet dužina i izašli na vrh smjera.

Počeli smo silaziti preko Luknje. Prvo smo hodali jedan sat preko platoa i livada na Plemenicama. Po Luknji smo silazili brzo ali sigurno, zadržali smo pojaseve, ali ih na kraju nismo trebali. Odlučili smo da ćemo pokušati stići do sedla ispod Luknje prije mraka. Na kraju smo se spustili na dno sipara ispod sedla i tamo nas je uhvatio mrak.

Skinuli smo pojaseve i izvadili lampe i krenuli prema autu. Zadnjih sat i pol smo jedva hodali od boli u nogama, stopalima i prstima. Nekako, zadnjim komadićem snage dolazimo do auta u 22:00.

 

Savjeti:

– uzeti 8 kompleta

– koristiti samo produžene komplete

– uzeti uže od 60 metara

– penjati sa skicom i po mogućnosti sa nekim tko je već penjao smjer

– uzeti 2 kevlara, dugu i kratku traku, 2 frenda, 2 čoka i 1 dugu zamku

6