10 ožujka 2017 Autor: Branko Rađenović RAK

Snježnik – Risnjak ski tour

Kažu neki da nije sve u penjanju… ima nešto i u skijanju 🙂

Ako se mene pita onda je ovo definitivno THE BEST YOU CAN GET turno tura u
okolici Platka. Sve što se traži na jednoj takvoj turi je tu… od prekrasnih
pogleda, divljeg ambijenta do netaknute prirode i naravno odličnog skijanja!

Čoki, Pavić i ja krećemo oko 8 ujutro sa Platka kroz grlo na vrh Snježnika gdje smo se najprije dobro pofajtali sa orkanskom burom. Slijedio je spust po SZ padinama sve do podnožja Risnjaka gdje zapravo tek počinje ono najbolje.

Uključujemo istraživački duh na najjače, stavljamo cucke i ulazimo u pobočje negdje u liniji sa Sjevernim Malim Risnjakom i nismo pogriješili. Linija uspona je bila savršena! Nakon strmog cik-cak vijuganja kroz šumu, slijedilo je probijanje po vršnim rubovima vrtača sve to glavnog grebena koji vodi prema vrhu Velikog Risnjaka. Ambijent je nestvaran… sve je krcato snijega ali i medvjeđih brloga! Tip dana: slijedi tragove, jer medo zna put!

Držimo se zavjetrine i priječimo SZ padine dokle god možemo na skijama. Zaustavljamo se na vrhu/koti od 1.510 mnv i odlučujemo za povratak. Nastavit dalje grebenarit prema Velikom Risnjaku i uz jaku buru nije bila opcija.

Odlučili smo se odskijat za nazad po smjeru uspona. Uvjeti za skijanje su bili iznad očekivanja… na vršnom dijelu napuhanac, a u šumi powder… bolje od ovog je teško potrefit u ovim burovitim krajevima.

Zadovoljni, na Platak se vraćamo preko Rimskih vrata. Tura od cca 8 sati i 1.000 visinskih metara.

#EARNYOURTURNS :))