8 studenoga 2023 Autor: Zoran Ugrina RAK Škole

Škola 2023/24: Od straha do guštanja u prvih pet vježbi

Sve je započelo tog dana kada sam dobio e-mail da sam primljen u RAK-ovu ljetnu alpinističku školu. Ovo je bila velika stvar za mene jer sam prošle godine nekako propustio priliku za upis u školu pa sam se stvarno razveselio kad sam vidio da sam primljen. To jutro otišao sam na kavu sa Dinom, inače mojim radnim kolegom i ispričao mu da sam se upisao u školu.

Dino je outdoor čovjek koji voli planine i sam je imao želju upisati školu, tako da mu je ovo bila odlična motivacija kada je doznao da bismo išli skupa. Dinov tata se bavio speleologijom i alpinizmom u mladosti pa je Dino brže bolje sve to opisao u mailu u nadi da će biti primljen i onda je preostalo čekanje. Nekoliko dana kasnije dobio je potvrdan odgovor da je primljen u školu, što i nije bilo tako jednostavno. Ove godine je primljeno 20 tečajaca, dok je ukupan broj prijava bio veći od 50! Već nam je na uvodnom predavanju skrenuta pozornost na to kako bi nas se dodatno motiviralo na aktivno sudjelovanje u školi.

Od nas 20 neki ljudi su već imali doticaja s alpinizmom i penjanjem, dok je bilo i dosta tečajaca koji su se prvi put susreli s takvim nečim te smo svi s velikim nestrpljenjem iščekivali prvu vježbu koja je zakazana na Veloj Peši.

Vela Peša – 17.9.2023

Okupljanje je bilo dogovoreno u 8h ispred gostione Putniku gdje smo se našli s instruktorima te smo svi krenuli u pravcu penjališta. Koncept vježbe je bio zamišljen da se radi u grupama po četvero tečajaca. Instruktori su se podijelili te smo imali više punktova na kojima smo učili različite tehnike alpinizma. Punktovi su bili podjeljeni na uzlove, učenje o opremi, slaganje užeta, rad ruku, absail te naše prvo sportsko penjanje. Već u startu je postalo jasno da se radi o poprilično intenzivnom danu koji će trajati do mraka. Da nisam znao što nas čeka govori i to da sam dan prije rekao ženi kako se vraćam kući do 12-13h. 🙂 Instruktori su bili jako profesionalni i odmah je bilo jasno da je sigurnost na prvom mjestu i da ovo nije tečaj heklanja, već tečaj alpinizma koji nosi određene rizike i zahtjeva od tečajaca koncentriranost i pažnju.

Odlazak na abseil je bio poseban doživljaj, pogotovo za tečajce kojima je ovo bio prvi put u životu da rade tako nešto.

Bojan nas je pazio i sve je bilo unaprijed pripremljeno te nam je pojasnio kako se sigurno spustiti. I dalje je to bio veliki izazov za nas nove tečajce i svatko je to proživio na svoj način. Velika pohvala Bojanu na ulijevanju sigurnosti u tu cijelu akciju.

Došao je i trenutak prvog penjanja na top rope što je također bilo vrlo izazovno. Ovdje je bio prisutan mix uzbuđenja ali i straha od pada, odnosno sjedanja u pojas ali na koncu smo svi to odradili dosta solidno.

Dan se približavao kraju te je došao trenutak da odemo na večeru i zasluženo pivo na Platak.

Povratak kući i izmjena dojmova u autu je bilo nezaboravno iskustvo. Uzbuđenje pomiješano s mrvicom straha ali i nestrpljivo iščekivanje iduće vježbe bilo je prisutno kod svih nas. Svatko je imao svoj doživljaj tog dana pa je bilo i komentara poput: “da li je ovo moglo bit malo nježnije za prvi put” :-). Prva vježba je bila stvarno posebna i vjerujem nezaboravna za većinu tečajaca.

Rovinj – 24.9.2023

Vrijeme u Rijeci je taj vikend postajalo sve nestabilnije te je klub donio odluku da se zaputimo u Rovinj jer je tamo bilo nešto bolje vrijeme.

Penjalište u Rovinju je na području starog kamenoloma koji ima zaista puno sportskih smjerova. Vrijeme nije bilo idealno pa smo pokušavali naći poziciju na kojoj stijena nije previše mokra kako bismo na njoj mogli vježbati penjanje. Ovaj put smo bili podijeljeni u parove i opet je koncept bio napravljen na način da imamo punktove na kojima smo ponavljali znanje stečeno u prvoj vježbi.

Na ovoj vježbi su neki tečajci probili strah od sjedanja u pojas što je bilo veliko mentalno rasterećenje koje je onda dopustilo i bolje i samouvjerenije penjanje. Upletene osmice su se sve bolje i bolje radile kao i ostale tehnike naučene na prvoj vježbi. Nakon što smo završili s vježbom odlučili smo se počastiti pizzom u lokalnoj pizzeriji te smo svi zadovoljni izmijenili dojmove i bolje se upoznali. Ovdje smo već dobili i blagajnika Dinu :-). On se uhvatio u koštac s financijama i viškom novca kojeg bi grupa ostavila prilikom plaćanja te je ideja bila da to iskoristimo za skorašnji roštilj kojeg ćemo imati prilikom dvodnevne vježbe u Veloj Dragi.


Vela Draga 30.09 – 01.10 2023.

Dvodnevna vježba je nosila puno uzbuđenja za svih nas. Spavanje u šatoru, druženje s ekipom i hrpa novih tehnika koje ćemo učiti.

Subota 30.09.2023.

Vrijeme za vikend je bilo savršeno. Okupljanje je bilo na parkingu udaljenom 10-15 minuta hoda od kampa, odnosno penjališta. Prvo smo odnijeli sve stvari u kamp gdje ćemo prenoćiti i onda smo krenuli u smjeru penjališta.

Vedrana je započela vježbu s pokaznim predavanjem: Kako izraditi i koristiti sidrište na dvjema točkama. Sama izrada sidrišta kada to prvi put gledate nije nimalo jednostavna pa smo se svi pokušavali fokusirati kako bismo usvojili što više toga.

Nakon predavanja smo podijeljeni u parove te smo uz instruktore krenuli vježbati izradu sidrišta, komunikaciju između naveza te ponavljanje uzlova.

Instruktori su postavili top rope na neke smjerove tako da smo mogli vježbati penjanje i osiguravanje partnera, odnosno komunikaciju između penjača. Ovdje se dogodio i prvi pokušaj penjanja kao prvi (lead climbing) što je odmah svima pokazalo veliku mentalnu razliku naspram top rope penjanja. Faktor padanja je prisutan i općenito je puno teže tako penjati jer ukapčanje kompleta iziskuje i dodatni mentalni i fizički napor. Neki tečajci su imali priliku ići penjati veliki toranj uz prisustvo instruktora što je bio poseban doživljaj. Imali smo prilike vidjeti i kako se iskusniji penjači iz kluba penju i to je bio stvarno izuzetan doživljaj. Od samog pogleda na smjer koji iz naše perspektive djeluje nemoguće za ispenjati do same tehnike penjanja.

Nakon završetka vježbe, vratili smo se u kamp gdje je počela priprema šatora za spavanje ali i roštilja! Večer je prošla odlično uz roštilj i logorsku vatricu.

Nedjelja 01.10.2023.

Nedjelja kreće uz kavicu, spremanje štatora (nekih tečajaca) i pripremu za vježbu. Subota je ostavila traga na svima i bilo je jasno da slijedi dug dan. Opet smo podijeljeni u parove (uz napomenu da se parovi mijenjaju i cijela grupa se tako bolje upoznaje) te opet uz instruktore krećemo u ponavljanje penjanja više dužina na tlu. Ovo uključuje uzlove, izradu sidrišta na dvije točke i komunikaciju između naveza. Osjeća se da je prošla noć bila duga pa je i vidljiv manjak koncentracije kod većeg broja tečajaca. Od novih tehnika upoznali smo se s prevezivanjem i čemu ono služi. Nakon što smo odradili praktički dio prevezivanja, krenuli smo s vježbama penjanja na top rope ali i kao prvi. Ovo je ostavljeno svakom tečajcu na izbor, ovisno koliko se osjećao sigurno taj dan. Na kraju dana smo se vratili u kamp spremiti stvari te smo se svi pozdravili do sljedećeg predavanja, odnosno vježbe.

Kamenjak 14.10.2023.

Okupljanje je bilo ispred gostione Putniku. Popili smo brzinsku kavu u 9h ujutro prije samog polaska prema penjalištu. Vrijeme nije djelovalo obećavajuće ali kako je dan prolazio tako je i vrijeme bilo sve stabilnije i stabilnije.

Nakon što smo podijeljeni u parove, krenuli smo s vježbanjem tehnika koje smo naučili na ranijim vježbama, sidrišta, uzlovi i prevezivanje. Ovaj put smo morali teoriju prenijeti u praksu tako da smo radili prevezivanje na visini. Instruktori su budno pratili svaki naš korak i prolazili fazu po fazu s nama.

Došao je i veliki trenutak penjanja našeg prvog dužeg smjera i izrade sidrišta na visini. Ovo je bilo stvarno zanimljivo jer je puno toga konačno sjelo na svoje mjesto. Izrada upletene osmice, ukopčavanje kompleta, komunikacija s partnerom, izrada sidrišta i kao šlag na kraju abseilanje.

Dok su se navezi izmjenjivali u penjanju dugog smjera ostatak ekipe je mogao vježbati penjanje ili kao prvi ili na top rope.

Nakon vježbe instruktori i tečajci su otišli na zasluženi ručak i pivo, a gdje drugo nego u gostionu Putniku.

Rovinj 22.10.2023.

I ovaj put nam vrijeme nije išlo na ruku pa smo opet odlučili krenuti za Rovinj. Cilj ove vježbe je bio vježbati čim više penjanje i to kao prvi. Nakon što su nas instruktori podijelili u parove, penjanje je moglo početi. Svi smo bili oduševljeni što možemo toliko puno penjati. Smjerovi su namjerno bili ne pretjerano teški kako bismo mogli vježbati tehniku ispravnog ukopčavanja kompleta ali i mentalni pritisak penjanja kao prvi. Dan je bio fizički zahtjevan ali se isplatilo! Neki tečajci su ispenjali smjerove za koje su u prijašnjim vježbama gledali kao nemoguće, što je bio veliki trenutak. Svakom vježbom grupa je postajala sve bolja i bolja i vidjelo se kako polako počinjemo uistinu uživati u penjanju. Nakon završetka vježbe, pomalo već i tradicionalno, druženje smo nastavili u lokalnom restoranu.