3 listopada 2012 Autor: Cristian Todorović Sportsko penjanje

Riječke “makine” zatvorile sezonu u Buzetu s još jednim 8a!

Riječke “makine” zatvorile sezonu u Buzetu s još jednim 8a!

Ključ u bravi, telefon zvoni, Elvin se već obračunao s redarom oko parkinga. Upadam u auto i krećemo za Buzet.

Stižemo i po šumskom puteljku lagano prema ljetnom sektoru, u jednom trenutku odlučim skrenuti preko kanala kako bi se prebacio na drugu stazu i s Elvinovim riječima: “Kiko nemoj tuda” već sam u zraku sa sve četiri i upadan u glinu od blata do koljena, lijepo je počelo!

Evo nas u čuvenom ljetnom sektoru a u njemu penjača više nego što se za vikend zna skupiti. Tu su compadre Demir i Dalibor Fak, trojica Talijana i cijela “family” Francuza! Atmosfera je više nego nabrijana i dok se zagrijavamo Demir stisće Jokera 7c i stiže do sidrišta uz par dobrih urlika ! U međuvremenu na penjalište stižu Sova i Ana koja je nedavno popela mega klasik Buzećanke 6c+ i govore nam kako je danas red na Sovu da isti taj stisne do kraja.

Došlo je vrijeme da i mi postavimo svoje projekte i tako Elvin ulazi u Favorit 7c i još jednom ponavlja sve gibove prije napada “A muerte” i zahvaljujući Talijanima otkriva novi odmor, to je to sad.

Mali odmor sljedi taman dok ja pokačim komplete u Strigu 7b+ a tu je rijeć o smjeru za koji se svi kunu da je jedan od najboljih na penjalištu.

Elvin je spreman, kompleti se njišu, Talijani vec navijaju a nije ni taknuo prvo hvatište, sve upućuje na to da će ovo biti uspon za pamćenje i tako je i bilo, “Makina” je stisnuo i preživio prvi detalj od 7 metara i nakon kratkog odmora odvalio je jos 28 metara čiste izdržljivosti do sidrišta.

Dolazi red na mene, Demir govori :” Ajde sad, svi smo stisnuli pa moraš i ti”, a s obzirom da odlazim za Bolognu onaj sljedeći petak stvarno želim popest taj smjer.

Pritisak i napetost odlaze odmah nakon prvog kopčanja i kreće fokusirani fajt do sidrišta, i moram priznati da je ovo jedan od najboljih rezultata u mojoj penjačkoj karijeri, 7b+ iz druge !

Par km dalje Aleksandar Mataruga – Bale (Trango World, Camp, Zamberlan, Oakley) nalazi se na jednom od dugo zaboravljenih penjališta, riječ je o Krkužu. Naime, svi znaju da je naš klupski as već u velikim pripremama za ovogodišnji Svjetski kup u lednom penjanju, tako vas neće ni začuditi kad vam kažem da je popeo smjer iz svega par pokušaja !

Ovako on to opisuje: “Smjer je dužine 20 m, prvih 7,8 metara se nalaze u največem prevjesu koji sam do sad penjao. Tu se nalazi i detalj smjera, ono što karakterizira ovakvu vrstu penjanja je sama tehnika u nogama jer ako ti noge izlete to znaći ispadaš van i sjedaš u pojas. Jednom kad se prođe detalj nalaziš se na kratkom aktivnom odmoru i nakon toga sljedi fajt još 5 metara u blagom prevjesu težine 7b te čupanje po vinogradu do sidrišta.”

Baletu je ovo treci po redu 8a koji je ispenjao ove godine i šta reći nego : “Asu kad će vise taj prvi 8b?”

Za kraj svi već znate da naša regija obiluje penjalištima s pedigreom (čitaj: “Golden Standard”) i većina je eksponirana suncu tokom dana tako da bi ovaj period do Božića trebao biti najbolji za stiskanje starih dugova i otvaranje novih projekata! Naravno, sve ovisi o kiši, a zna se da kroz mitologiju ni Egipatski bog sunca Ra nije bio sposoban osigurat Rijeci i okolici sunčane uvjete tokom jeseni i zime.