21 rujna 2011 Autor: Ana Marinić Sportsko penjanje

RCC Judenburg: Luka 6., Vito 14.

RCC Judenburg: Luka 6., Vito 14.

17. i 18. rujna 2011. održano je treće po redu natjecanje Regional Climbing Cupa u austrijskom Judenburgu. Ovog puta na redu je bio leed maraton: u subotu se penjalo šest, a u nedjelju četiri smjera.

Pomalo neuobičajen sistem diskova i inserata umetnutih u stijenu koje se smjelo ili nije smjelo doticati ovisno o smjeru što je mnoge koštalo bodova, štoperica koja samo ponekad podsjeća na Baletove treninge sklekova “jedan-dva-tri-tri-tri-četiri…”, i slične zanimljivosti nisu doprinjele sportskoj ni natjecateljskoj etici.

No, po običaju, bilo je čisto zadovoljstvo samo sjediti i promatrati penjačke pothvate mladih naraštaja. Natjecalo se sveukupno 119 natjecatelja iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i Mađarske. Naših predstavnika ove je godine bilo 10.

Vito i Luka prvi su puta nastupili u Judenburgu da bi branili hrvatske boje RAK-a. Luka je majstorski odradio sve smjerove, osim petog na kome se bez valjanog objašnjenja odlučio raspravljati sa jednim hvatištem i tako propustio priliku da smjer ispenje u zadanom vremenu od tri i pol minute. Svaka se greška skupo plaća, ili natjecateljskim žargonom rečeno; 6. mjesto, čime i dalje drži treće mjesto u ukupnom poretku. U njegovoj kategoriji Timon Čujić (Z-top) je osvojio 11., Filip Banko (Hiperaktiv) 15. i Fran Zekan (Velebit) 16. mjesto.

Vito se junački borio među već afirmiranim penjačkim imenima i osvojio 14. mjesto. O jačini njegove konkurencije dovoljno govori podatak da je pobjednik Tim Unuk nedavno popeo 8c. Borna Čujić (Z-top) osvojio je 5. mjesto s jednakim brojem topova kao i slovenski reprezentativac.  Još je jedno natjecanje iza nas, nižemo iskustva. Vrijeme naših mladih nada tek dolazi.

Rezultate možete pronaći ovdje, a u nastavku je i kratki filmić: