8 veljače 2022 Autor: Vedrana Vex i Bojan R RAK

RAK u Sloveniji

Još jedan dobar vikend nas je izmamio na slovenska brda. Nekoliko nas u društvu par prijatelja iz Put-a se raštrkalo po Sloveniji. 
Od Logarske do Tamara svugdje nas je bilo.

 Vex  iz Logarske: Posložilo se napokon sve u životu da mogu i ja na jedan „ledni“ dan ove zime. Predlažem Bubiju Logarsku dolinu jer sam led u posljednje dvije godine vidjela samo u frižideru, a Logarska je poznata kao vječno carstvo trojki u uvjetima. Moram napomenuti da mi, kao nekome tko je puno „penjao zimu“ unatrag desetak godina kad u Alpama nisi smio skinuti rukavicu na dulje od minute da ne izgubiš prste, raspon dnevnih alpskih temperatura od -3 do 7 nije baš ulijevao povjerenje. Ali eto, ovog se vikenda moglo čak i birati između više „napravljenih“ lokacija.
U posljednji trenutak pridružuje nam se i Kazo, kojem će to biti prvi ledni smjer u više dužina. Krećemo u hedonistički kasnih 6:20 s Dine, no grižnju savjesti zbog ovako ležernog zimskog starta mi razbija pogled na Bobota koji istovremeno kad i mi u Ilirskoj Bistrici kupuje vinjetu. Ovo definitivno nije dan za rekorderstvo i nezdrave ambicije. Tri sata i jednu kavu kasnije stojimo na skromnih – 3 pred hotelom Plesnik i gledamo kako kroz treću dužinu Palenka teče voda. Prve dvije dužine izgledaju grozno ali penjivo, no ipak biramo plan A i dižemo se 400-tinjak metara više na Klemenču Jamu gdje je navodno, kaže Internet, situacija bolja. Do doma na Klemenči jami vode dva puta, a mi naravno biramo duži i zajebaniji koji kreće malo nakon Plesnika. Ta staza je inače ljepša i zanimljivija jer uključuje tunel, mostiće, sajle, prelazak kroz zaleđeni slap (možda onaj Nad potjo, nisam sigurna) i simpa prečke. Nama je međutim bio dosta tlačan, jer se na strmom putu kroz šumu neprekidno smjenjuju potpuno zaleđeni dijelovi za koje ti trebaju dereze i potpuno suhe dionice na kojima te svaki kamen bolno podsjeća da ćeš provesti sate u oštrenju. Hint: po zimi idite onom drugom stazom koja kreće od Doma planincev.
Do Doma na Klemenčoj jami stižemo za cirka uru vremena, a od tamo se još desetak minuta prečka udesno po šumi dok se pred vama ne otvori pobočje s dva slapa – maštovito nazvanim Slapom na Klemečnoj jami (WI3, 130m) i Kiksom (WI4, 80m). Zahvaljujući kasnom dolasku taman pogledom iz ovog prvog ispraćamo zadnje od bar pet naveza koji su taj dan bili tamo. Slap je lagana i fora trojka u kojoj sidrišta radite sami, što na klekovini, što na ledu. Nemamo ambicije popeti i Kiks, pa guštamo na leđero u dobrom ledu (gore je bilo par stupnjeva hladnije), družimo se s Velebitašima kojima je to drugi slap u danu, a Kazo suvereno vodi svoju prvu lednu dužinu. Na vrhu se prečka po snježnim pobočjima desno (gledano prema gore), pa onda natrag pod slap, i usput se prolazi ispod Kiksa koji je također izgledao dobro napravljen. U dolini Bubi altruistično odlazi po auto, dok se mi grijemo u Domu planincev (solidna domaća klopa i velike porcije palačinki). Alpski hedonizam na najjače.

  Vlačo je s kolegom bio najambiciozniji ovaj vikend, dva dana leda u Jezerskom i Tamaru. Na kraju malo mijenjaju plan i subotu su u Tamaru, a nedjelju pod Prisojnikom. Prvi dan napadaju centralni WI4. Sami kažu da je pred par godina bio kud i kamo bolje napravljen. Ovako napreduju oprezno, vidaju često, ali su bez uzmicanja, tečnim tempom ispenjali svoj slap. Sigurno nije pomoglo gledati penjača iz navez iza, koji u pokušaju preticanja pada 4 metra jer se uvalio u težave.
Drugi dan su se odlučili za centralni pod Prisojnikom WI4+. Odradili su dvije dužine i zaključili da u zadnju sa svijećom neće ulazit, brzi spust i pomalo doma.

 Dario, Jakovac i Davor su odradili finu turu na Storžić (2132 m). Plan je bio neka grapa, ali su odustali zbog premalo snijega. Odlucili su  svejedno ici, ali po normalki s južne strane. Snijega gotovo da i nema, a ono sto su i sreli prolazi se bez problema. Sve u svemu dobar trening za kombinaciju snijega i stijene

 Miljenko i Bobo ovaj vikend neće rado pamtit. Proveli su dva lijepa dana u Tamaru bez da su išta popeli. Falilo je hrabrosti ili su jednostavno omašili cilj i trebali pronaći nešto lakše, više za upenjavanje.