19 srpnja 2023 Autor: RAK

RAK-ova Ljetna alpinistička škola u sezoni 2023/24.

Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas o otvaranju prijava za Ljetnu alpinističku školu Riječkog alpinističkog kluba 2023./2024. Škola počinje u srijedu 13.09. u 19:00 sati u prostorijama kluba (Šetalište XIII. divizije 28, 51 000 Rijeka).

Opis i program škole

Ljetna alpinistička škola održati će se u periodu od rujna 2023. do svibnja 2024. Škola će biti podijeljena u dva dijela (jesenski i proljetni), te će obuhvatiti opsežan program sportsko-penjačkih i alpinističkih tehnika i vještina.

Prvi dio škole započinje u rujnu 2023. uvodnim predavanjem, nakon čega u naredna dva mjeseca polaznike očekuje šest jednodnevnih i dvodnevnih terenskih vježbi, te niz teorijskih predavanja. Terenske vježbe održavaju se vikendom na penjalištima na području Primorsko-goranske i Istarske županije, a teorijska predavanja u prostoru kluba u večernjim satima srijedom.

U programu jesenskog dijela škole predviđeno je usvajanje znanja o sigurnosti na penjalištima, namjeni i korištenju penjačke opreme, tehnikama i vještinama u sportskom penjanju te uvodu u alpinističke tehnike penjanja. Po završetku jesenskog dijela, polaznici su dužni položiti kolokvij kako bi dokazali da su usvojili sva potrebna znanja i tehnike potrebne za nastavak škole.

Tijekom zimskih mjeseci (studeni 2023. – veljača 2024.) polaznici škole imaju pravo koristiti klupski bolder za trening te trebaju sudjelovati na 50% organiziranih sportsko-penjačkih izleta na lokalna penjališta.

Sredinom ožujka 2024., za polaznike koji su uspješno položili jesenski kolokvij započinje drugi dio ljetne alpinističke škole u trajanju od 2 mjeseca. Naglasak je na penjanju smjerova u više dužina, te na alpinističkim tehnikama, opremi i znanjima, kao i vještinama sigurnog kretanja u planini.
Ovaj dio škole podrazumijeva šest jednodnevnih i dvodnevnih terenskih vježbi vikendima od kojih će dio biti održan u Paklenici, uz mogućnost odlaska u Sloveniju i Italiju, ovisno o vremenskim uvjetima.  Nastavljaju se teorijska predavanja srijedom.

Na kraju škole (svibanj 2024.) polaznici izlaze na završni ispit na kojem se kroz teorijski i praktični dio provjeravaju znanja i tehnike usvojene na školi. Po uspješno položenom ispitu polaznici dobivaju diplomu Hrvatskog planinarskog saveza za položenu ljetnu alpinističku školu i naslov „Mlađi alpinist pripravnik“.

Napomene

  • RAK tijekom trajanja tečaja osigurava polaznicima svu potrebnu penjačku opremu (kaciga, pojas, sponke s maticom, kompleti, trakice, zamka, uže).
  • Da bi mogli pristupiti ispitu potrebno je prisustvovati na 70% predavanja i isto toliko vježbi.
  • Troškove puta, smještaja, hrane i ulaznica u nacionalni park tijekom terenskih vježbi snose polaznici.
  • Osobna oprema koju očekujemo da posjedujete: Sportska odjeća i obuća, vreća za spavanje i podloga za spavanje (karimat/termarest), Pedule/penjačice.
  • Nakon jesenskog kolokvija polaznik škole NE dobiva diplomu. Polaznici koji nisu položili jesenski kolokvij ne mogu nastaviti ljetnu alpinističku školu, već eventualno mogu od početka upisati školu iduće sezone.

Plaćanje

  • Cijena škole je 258 EUR. Ovaj iznos je moguće platiti u tri rate, prva rata iznosi 129 EUR i potrebno ju je platiti prije početka škole kako bi se time rezerviralo mjesto na istoj.

Svi zainteresirani koji žele rezervirati mjesto mogu se prijaviti putem prijavnog obrasca Prijava, a radi ograničenog broja mjesta na školi molimo vas da se javite čim prije.

Za više informacija možete nas kontaktirati putem e-mail adrese skola@rak-rijeka.org.