12 srpnja 2022 Autor: RAK Škole

RAK-ova Ljetna alpinistička škola u sezoni 2022/23.

Otvorene su prijave za Ljetnu alpinističku školu Riječkog alpinističkog kluba koja će se održavati u sezoni 2022/23. U nastavku pročitajte više o programu škole i načinu prijave. 

Opis i program škole

Ljetna alpinistička škola u organizaciji Riječkog alpinističkog kluba (RAK) održati će se u periodu od rujna 2022. do travnja 2023. Škola će biti podijeljena u dva dijela (jesenski i proljetni), te će obuhvatiti opsežan program sportsko-penjačkih i alpinističkih tehnika i vještina.

Prvi dio škole započinje u rujnu 2022. uvodnim predavanjem, nakon čega u naredna dva mjeseca polaznike očekuje šest jednodnevnih i dvodnevnih terenskih vježbi, te niz teorijskih predavanja. Terenske vježbe održavaju se vikendom na penjalištima na području Primorsko-goranske i Istarske županije, a teorijska predavanja u prostoru kuba u večernjim satima srijedom.

U programu jesenskog dijela škole predviđeno je usvajanje znanja o namjeni i korištenju sportsko-penjačke opreme, tehnikama i vještinama u sportskom penjanju, te o sigurnosti na penjalištima. Po završetku jesenskog dijela, polaznici su dužni položiti kolokvij kako bi dokazali da su usvojili sva potrebna znanja i tehnike potrebnih za nastavak škole.

Tijekom zimskih mjeseci (studeni 2022. – veljača 2023.) polaznici škole imaju pravu koristiti klupski bolder za trening te najmanje jednom mjesečno trebaju sudjelovati na organiziranim sportsko-penjačkim izletima na lokalna penjališta.

Sredinom ožujka 2023., za polaznike koji su uspješno položili jesenski kolokvij započinje drugi dio ljetne alpinističke škole u trajanju od 2 mjeseca. Naglasak je na penjanju smjerova u više dužina, te na alpinističkim tehnikama, opremi i znanjima, kao i vještinama sigurnog kretanja u planini.
Ovaj dio škole podrazumijeva šest jednodnevnih i dvodnevnih terenskih vježbi vikendima od kojih će dio biti održan u Paklenici, uz mogućnost odlaska u Sloveniju i Italiju, ovisno o vremenskim uvjetima.  Nastavljaju se teorijska predavanja srijedom.

Na kraju škole (travanj 2023.) polaznici izlaze na završni ispit na kojem se kroz teorijski i praktični dio provjeravaju znanja i tehnike usvojene na školi. Po uspješno položenom ispitu polaznici dobivaju diplomu Hrvatskog planinarskog saveza za položenu ljetnu alpinističku školu i naslov „mlađi alpinist pripravnik“.

 

Napomene

  • RAK tijekom trajanja tečaja osigurava polaznicima svu potrebnu penjačku opremu (kaciga, pojas, sponke s maticom, kompleti, trakice, zamka, uže). Posjedovanje adekvatne odjeće i obuće, uključujući penjačice, na terenskim vježbama odgovornost je samih polaznika.
  • Za izlazak na ispit potrebno je 70% prisutnosti na vježbama
  • Troškove puta, smještaja, hrane i ulaznica u nacionalni park tijekom terenskih vježbi snose polaznici.
  • Po upisanom tečaju polaznici postaju članovi RAK-a, te do plaćanja iduće članarine imaju pravo koristiti RAK-ov bolder i knjižnicu po uvjetima kao i ostali članovi.

 

  • Nakon jesenskog kolokvija polaznik škole NE dobiva diplomu. Polaznici koji nisu položili jesenski kolokvij ne mogu nastaviti ljetnu alpinističku školu, već eventualno mogu od početka upisati školu iduće sezone.

 

Plaćanje

  • Cijena škole je 2000 kn. Ovaj iznos je moguće platiti u tri rate, prva rata iznosi 1000 kn i potrebno ju je platiti prije početka škole kako bi se time rezerviralo mjesto na istoj.

   Prijave se mogu izvršiti na ovom linku, a traju do popunjenja škole.