12 veljače 2016 Autor: Nada Dabo Prenosimo

PROJEKCIJA VLADIMIRA MESARIĆA, ČETVRTAK 18.02.2016 U 20h u prostorijama našeg kluba!

ZAVIRITE U PROŠLOST ALPINIZMA: USPON ZAPADNIM DIREKTNIM GREBENOM NA NAJVIŠI VRH SVIJETA, 18.02.2016. u 20 h

U proljeće 1979. organizirana je himalajska ekspedicija na najvišu planinu svijeta s ciljem da se izvede potpuno novi prvenstveni uspon na vrh koji bi slijedio liniju Zapadnog grebena. Od prvog uspona 1953.godine pa do 1979. na Chomolungmu (tibetanski) Sagarhmarthu (nepalski) ili Mt.Everest popelo se uspjesno svega 17 ekspedicija iz 11 zemalja, ukupno 84 penjača i to kroz 3 smjera: preko Južnog sedla, Sjeveroistočnim grebnom i kroz Hornbein culoar.

Tim od 22 vrhunska penjača iz Slovenije, BiH i Hrvatske (Stipe Božić i Vladimir Mesarić) odabran je rigoroznom selekcijom a nakon dugogodišnjih priprema, 27.veljace 1979. uputio se u Himalaju. Ekspedicija pod vodstvom Tome Škarja  trajala je 102 dana i kulminirala uspjesnim usponom putem kojim do tada još nitko nije prošao.

Veliki uspjeh penjaca iz male zemlje, koji su 13.svibnja 1979, na zemljopinoj karti najvise planine na svijetu ucrtali novi smjer, dokazuje da je s dobrim, uigranim i snazno motiviranim  timom moguce uspjesno provesti bilo koji projekt.

Ovaj zahtjevan pothvat najbolji je primjer timskog rada jer, osim što uključuje sveobuhvatnu logističku  pripremu koja je presudna za postizanje cilja, omogućuje članovima tima stjecanje dragocjenog iskustva  koje je primjenjivo na život u poslovnoj i drustvenoj sredini.U ekstremnim uvjetima koji vladaju  na velikim visinama  Himalaje sve kvalitete ali i manjkavosti organizacije i pojedinaca brzo su vidljivi i odlucujuci gdje zivot ovisi o koncu.

Projekti visoko iznad „zone komfora“ vazni su za osobni razvoj jer se osvjescuju  i stalno pomicu mentalne, socijalne, emotivne i fizicke granice pojedinaca, poucavajuci ga istovremeno toleranciji, strpljivosti i dobroj komunikaciji.

Predavac  i sudionik ekspedicije, Vladimir Mesarić, rodjen je 1949.godine. Dipl.ing.elektronike, dugo je godina bio direktor i vlasnik tvrtke VMD u Zagrebu  koja priređuje velika putovanja u svjetska velegorja. Stekao je veliko organizaciono iskustvo u planinarskoj organizaciji, u PD Zeljeznicar kao procelnik pionirske sekcije i AO-a te voditelj alpinisticke skole, u PSH-u kao procelnik Komisije za alpinizam, instruktor ledenjackih tecajeva i GSS-a. Od 2000. je gorski vodic s medjunarodnom licencom. Bavio se turim skijanjem i alpinizmom (656 penjackih uspona).