24 srpnja 2018 Autor: Davor Matošević RAK

Pripreme za Yosemite – Brid klina

Pomalo u tajnosti još od početka godine, naš Davor i prijatelj mu Šime, vrijedno se pripremaju za svoju penjačku ekspediciju u Yosemite. Pripreme su u finalnoj fazi tako da su prošli vikend testirali portaledge u Anića kuku. Davorov izvještaj…

Već i ptice na grani znaju da ne volim (čitaj: ne znam) pisat izvještaje, ali obaveze su obaveze…. Ovaj vikend smo za pripreme za našu ekspediciju u Yosemite odabrali smjer Brid klina u Anića kuku. Plan je bio prenoćiti u stijeni jer smo morali isprobati novi portaledge kojeg je RAK velikodušno kupio. Brid klina smo odabrali jer je smjer jako prevjesan i dosta pogodan za vježbu povlačenja prasice koja je imala otprilike 40 kg plus portaladge 6,5kg.

U smjer smo ušli u subotu oko 12 sati, prve dvije dužine popeli smo slobodno jer su polegnute, dalje smo nastavili penjati tehnički. Taj dan smo popeli sedam dužina dok nije počeo padati mrak. Na sidrištu sedme dužine smo otvorili portaladge koji je jako udoban i jednostavan za složiti, kad smo napravili sidrište trebalo nam je samo nekoliko minuta za složiti ga.

Ujutro nam je preostalo za popeti još četiri dužine. Penjanje nam nije bilo jako tehnički zahtjevno jer je smjer dobro opremljen spitevima i klinovima koji su jako stari (većina vjerojatno 45 godina) i hrđavi, ali niti jedan se nije ni pomaknuo. Na vrh smo izašli oko 11:30, složili opremu i sa 20 litara vode manje krenuli prema dole. Nakon toga otišli smo na zasluženu pivu kod Dinka pa krenuli nazad prema doma.

 

U daleku Ameriku dečki kreću 27.08. na 3 tjedna, a plan je popeti El Cap po kombinaciji smjerova. 
Prije odlask namjeravaju odraditi još jednu pripremu u sj. stijeni Trglava, plan je popesti Helbu i Čopa.

Dečkima želimo samo malo sreće jer znanje i snagu sigurno imaju