18 rujna 2017 Autor: RAK

Post-sezonsko dolomitiziranje

Već sam bio smatrao sezonu penjanja suhih stijena u Alpama gotovom, kad me nazvao Miljen Mužević da idemo popesti nešto lagano i kratko u Dolomite. Dočekali smo u ovom ludom vremenu dva dobra dana i u utorak 12.9. krenuli u Cortinu.

U Cortini navečer nigdje ni žive duše, grad duhova, totalni kontrast od karakterističnog ljetnog gužvanca. Ujutro smo se probudili na friških -3 stupnjeva okruženi snijegom što je u utorak padao iznad 2000m. Ali kad je sunce zagrijalo, bilo je sasvim ugodno za penjati.

Prvi  dan penjali smo Via Alvera (IV+, 185m) na Monte Averau. Nahvaljen je u vodiču najvećim pohvalama, ali netko je tu lud. Jedini smjer kojeg sam penjao u Dolomitima kojeg ne bih preporučio. Kršljiv, komplicirana orijentacija, težak za tu ocjenu, bez nekih lijepih dijelova i ful kršljiv. Ali zato je pogled bio jako lijep, na bijela brda svugdje uokolo i sviježi snijeg, iako je još uvijek kalendarsko ljeto! Posebni doživljaj davalo je gaženje pedulama po snijegu na policama 😀

U četvrtak smo penjali Via Comici (V-, 230m) na Torre Piccola di Falzarego, smjer koji ide po izrazitom bridu tog tornja. Smjer je bio odličan! Jako lijep, lagan i jednostavan. Nije izlizan, unatoč velikoj popularnosti. Ako tražite nešto kratko, lagano i lijepo, ovo je prvi izbor 🙂 Samo radije uđite u smjer iza podne jer je po ljeti uvijek vlakić u njemu ujutro. Čak i taj dan kad smo ga mi penjali, četvrtak, van glavne sezone, po ružnom maglovitom vremenu, bilo je s nama još 4 naveza. Prva dužina, detaljna (V-), može se zaobići po nečemu lakšem.