12 travnja 2013 Autor: Majda Gregorović RAK

Posljednja vježba zimske alpinističke škole 2012/2013

Posljednja vježba zimske alpinističke škole 2012/2013 održala se u nedjelju 07.04.2013. Budući su se po programu morale odraditi ledenjačke tehnike, vježba je održana na velebnom ledenjaku Jedinica pored velikog doma na Platku.
Okupljanje je dogovoreno u 8 u malom domu, ali se malo odužilo, budući da je voditelj škole koji će ostati neimenovan, Elvis Vikić, zaboravio doma gojzerice i morao se vratiti po njih.
Dakle, s malim zakašnjenjem 6 najhrabrijih (ili najluđih, kako vam je draže) krenulo je po olujnoj buri prema „ledenjaku“. Prisutni su bili polaznici škole Majda Gregorović, Zdeslav Marinović, Krešo Matijević i Marko Buljan, voditelj škole Elvis Vikić i pomagač Dean Čolović.
Na vježbi je odrađen kratki teoretski dio s objašnjenjem vrsta ledenjačkih pukotina, te praktični dio sa izradom naveza, kretanjem po ledenjaku i spašavanjem iz pukotina. Dok su polaznici petljali po izradi sidrišta i svetog Bernarda, Čoki se vrijedno pobrinuo da imamo i pravu ledenjačku pukotinu, a zbog nesmiljene bure i polaznici škole su drage volje prionuli na proširenje pukotine, kako bi se usput zagrijali jer je bilo hladno za krepat.
Uz home made pukotinu, imali smo prilike testirati i kretanje po snježnim mostovima preko pukotina. Zahvaljujući vrlo dobroj konzistenciji snijega, tek nakon višekratnog proširivanja i stanjivanja snježnog mosta, i nebrojenih prelazaka, Zdeslav je uspio upasti u pukotinu.
Vježba je okončana u prikladnom stilu uz njoke s gulašem i štrudle od šumskog voća.

Summa summarum zimske alpinističke škole 2012/2013, odrađeno je ukupno 8 vježbi i to redom na Risnjaku, Snežniku, Snježniku, Zelenici, Velebitu (Alan), Platak – Snježnik – Guslica, Mojstrana i Platak. Planirano je bilo više vježbi, ali je zima obilježena nevjerojatnom količinom snježnih oborina i velikom lavinoznošću, nažalost, prisilno smanjila broj vježbi.
Školu je započelo 11 polaznika (Ira Blažina, Iva Brnčić Trajković, Majda Gregorović, Krešo Matijević, Moreno Vrancich, Antonio Bujan, Aleksandar Kršulja, Tomislav Jureša, Zdeslav Martinović, Marko Buljan i Vedran Devčić), ali je nažalost, što zbog skijaških ozljeda ili neodgodivih obaveza, završilo školu 8 polaznika.
Pod budim okom voditelja Elvisa Vikića i Bojana Prokopa odrađene su tehnike kretanja po planini u zimskim uvjetima, naveza, krpljarenja, izrade sidrišta i absajla, lavinski tečaj, kombinirano i ledno penjanje, izrade vučjih jama, ledenjačke tehnike, turno skijanje i slično. Također, odrađeno je i nekoliko teoretskih predavanja u prostorijama kluba s naglaskom na opremu i opasnosti u planinama.
Zahvaljujemo se i svim pomagačima na strpljenju i pomoći, oni su (isprike ako je netko slučajno izostavljen): Zorana Težak, Dean Čolović, Ivan Vidić, Nino Zorzenon, Zoran Sekovanić, Robi Jermaniš, Hrvoje Oreč, Marko Krpešić, Denis Kovačević, Bojan Rafaj i Branko Rađenović.