21 lipnja 2011 Autor: Ana Marinić Sportsko penjanje

Petzen Climbing Trophy 2011. – najava

Petzen Climbing Trophy 2011. – najava

Početkom srpnja u austrijskom St Michael ob Bleiburgu, nedaleko Klagenfurta, očekuje nas Petzen climbing trophy – internacionalno natjecanje za mlađe uzraste. Petzen climbing trophy je tzv. “festivalsko” natjecanje, koje se ujedno boduje za Kärntner Klettercup (austrijski kup), ali i za Alps-Adriatic Climbing Trophy.

Ovo natjecanje obuhvaća uzraste do devetnaest godina podijeljene u skupine od pet dobnih kategorija (U10, U12, U14, U16, U20). Natjecanje se odvija u sportsko penjačkom parku, oko 3 km udaljenom od Pirkdorfersee kampa smještenog oko simpatičkog jezera podno Karavanki. Penju se sve tri discipline: boulder, težinsko i brzinsko. Discipline se boduju svaka posebno, ali se računa i ukupni rezultat sva tri natjecanja (Petzen trofej).

Težinsko i brzinsko zahtjeva oprobavanje snaga u dva smjera (flesh) na betonskom bloku visine oko 9 m. Boulder se penje tako da u zadanom vremenu također na flesh, natjecatelji pokušavaju savladati postavljene probleme na boulderu visokom oko 4 m.

U pauzama djeca mogu učiti žonglirat, hodat po sajli, vježbati ravnotežu i snagu na raznim spravama, na kraju natjecanja obično je upriličena simbolična tombola, svaki natjcatelj dobija diplomu, a najbolji medalje i pehare.

2008. godine nastupila je po prvi puta i Hrvatska ekipa i već su tada njihovi uspjesi nagovještali buduću oštru konkurenciju, pa su tako Hrvati prošle godine u Petzen otišli po čak četiri medalje u ukupnom poretku (Fran Zekan, Barbara Gilić, Luka Trumbić, Borna Čujić).

Prijave za ovogodišnje natjecanje još su u tijeku. Do sada je prijavljeno nešto manje od 150 natjecatelja iz 13 zemalja. Iz RAK-a put Petzena idu Vito Mužević i Luka Marinić. Vito još nije nastupao u Petzenu, dok je Luka prošle godine probio led.

Ovakva natjecanja veliko su veselje (jezero!) i prilika za stjecanje iskustva našim mladim natjecateljima. Dok se oni neumorno pripremaju za predstojeće natjecanje, vi uživajte u prošlogodišnjim fotkama. 🙂


Photo: Ana Marinić