5 travnja 2016 Autor: Andrija Rubinić i Nena Pavelić RAK

Na ušću rijeke Čikole!

Nakon prošlogodišnjih vijesti o novom, atraktivnom penjalištu u kanjonu Čikole rasla je želja za penjanjem na toj lokaciji, a to se napokon i ostvarilo ovaj vikend.

Kako su jake snage RAK-a, sastavljene od pet naveza, ovog vikenda napale Paklenicu i u subotu poharale kanjon penjući Velebitaški, Kraški Slovenski Tržaški Sizbek, Brid za veliki čekić, Zgrešeni , Flex i Rex te Gospodare kiše, tako nas je nedjelja podijelila.

Navez Pavelić i Rubinić odlučili su iskoristiti priliku i potegnuti još 100 km do opijevane rijeke Čikole.

Spuštanje u kanjon nakon sat i nešto malo vožnje nas je ostavio bez daha! Kangoo je skoro pao niz guduru jer je teško bilo zadržati pogled samo na cestu, a ne gledati spektakularne stijene kanjona Čikole.
Uz samu rijeku, blizu ceste postoji odlično mjesto za bivakiranje, a parking za pristup penjalištu je na suprotnoj strani kanjona. Od parkinga kreće novouređena staza kroz kanjon po kojoj se ide do sportskog penjališta Osoje. Do penjališta ima petnaestak minuta pristupa uređenim putem koji se spušta u kanjon. Na nekim mjestima u pristupu, uređena su i mjesta u hladu za odmor s drvenim klupicama i stolom.
Dok se spuštamo u kanjon postaje jasno da se ovdje može napraviti, ne 50 već 500 smjerova. Samo za napomenu, još je jedna barijera nasuprot uređenom penjalištu označena kao potencijal za novo penjalište što će biti idealno jer bi se tada moglo loviti hlad cijeli dan i penjati u kanjonu.

Detaljnije informacije o smjerovima na ovom penjalištu zasada se mogu naći samo na stranicama friko.si i plezanje.net.
Stijena je fenomenalna, visine 40 do oko 100 m. Nema straha od penjanja na trenje jer stijena drži vrhunski. Pretežno se radi o položenim i vertikalnim pločama, te dijelom sa sigastim previjesima. Težine smjerova su zbilja raznolike, od 4b do 7b ali postoji više smjerova sa nepoznatom težinom jer su označene kao projekti.
Karakteristika većine smjerova je da su jako dugi te ima dosta smjerova dužih od 30 m pa se treba oboružati hrpom kompleta jer je zaspitanost u nekim slučajevima dosegla razinu veću od S1, a za poneke smjerove i užetom duljim od 70m.
Iako je tek početak travnja, u Zagori sunce nemilosrdno prži ovu jugozapadnu stijenu pa smo sa lokalnim penjačima mijenjali informacije o smjerovima u zamjenu za našu vodu.
U svakom slučaju preporučujemo ovo spektakularno penjalište!