15 kolovoza 2011 Autor: Branko Rađenović Sa svih strana

Monte Rosa Tour

Monte Rosa Tour

Od 02.08. do 05.08. u Peninskim je Alpama od ukupno 11 naših ljudi boravilo i 8 RAK-ovaca. Točnije, išlo se na masiv Monte Rose u potrazi za vječnim snijegom, ledom, četiritisučnjacima i pokojom glavoboljom. Uglavnom izlet je izgledao ovako…

02.08. – utorak
Oko 13:00 sati, nakon dugih 7-8 sati vožnje stižemo u prekrasno malo mjesto Alagna Valsesia, gdje ostavljamo aute na besplatnom parkingu, kupujemo povratne karte za žičaru i krećemo prema Rifugio Gnifetti na 3.647 m gdje smo rezervirali spavanje za sljedeća 3 dana.

Inače dom je odličan i ima stvarno sve sadržaje. Prije spavanja odlučujemo se za laganu šetnju povrh doma kako bi se još bolje aklimatizirali.

03.08. – srijeda
Za ovaj dan planirali smo nekoliko vrhova, međutim vrijeme je bilo dosta loše (vjetar i oblaci) tako da nismo previše ni vidjeli a ni popeli. Uglavnom pala je ideja do se popnemo na obližnji Balmenhorn (4.167 m, F) ispod kojeg se nalazi bivak Giordano, gdje smo se sklonili u nadi da se možda vremenski uvjeti poboljšaju. Međutim, kako to nije bio slučaj, nakon podužeg odmora odlučili smo se još za uspon na Piramide Vincent (4.215 m, F) te povratak u dom i kemijanje plana za sljedeći dan.

04.08. – četvrtak
Ovaj put smo malo ranije krenuli iz doma, a vremenski uvjeti su bili i više nego savršeni! Istim putem (kao i dan ranije) krećemo prema Lisjoch prijevoju gdje se razdvajamo u dvije skupine.

Prva skupina – 2 naveza – Miljenko/Blečić i Branko/Hrvoje O/Novak – odlučuje se za uspon na Lyskamm (4.527 m, AD) preko istočnog grebena.

Druga skupina – 1 navez – Mladen K/Elvis K/Marija K/Edita P/Hrvoje D – produžuje prema vrhovima Zumsteinspitze (4.563 m, F-) i Signalkuppe (4.559 m, F-) gdje se nalazi i najviši dom u Europi Capanna Margherita. Na povratku se izdvaja dvojac Mladen/Elvis i penju još Parrotspitze (4.432 m, PD-).

Nakon iscprne ture vraćamo se svi zadovoljni u dom na zasluženi odmor.

05.08. – petak
Pakiranje i silaz u dolinu, te povratak u dragu nam Rijeku.

Čestitke još jednom svima!! (Više detalja o ovoj turi možete pronaći na našem forumu)


Foto: Branko Rađenović