9 rujna 2015 Autor: Frano Udović RAK

Mont Blanc 4810m: Traverse of the 3 “Monts” (25.08-28.08.2015)

Nakon naših “zimskih“ uspona na Marmoladu i Grossglockner, Goran Misimović, Marko Vukušić i ja odlučili smo se za pokušaj uspona na Mont Blanc preko rute “3 vrha”, što znači da se ide prvo preko grebena Mont Blanc du Tacul-a (4075m), pa na Mont Maudit (4345m) te na kraju M.Blanc.

25.08- Utorak, u 01:30h-Team„MFG“ulazi u Markovu crvenu raketu(polo : ), i krećemo na put prema Chamonixu. Preko Milana do Aoste pa kroz tunel Mont Blanc stižemo u Chamonix oko 10:00h.Razgledavanje predivnog gradića,prikupljanje korisnih informacija te kratke konzultacije u kući vodiča.Plan nam je bio isti dan dići se žičarom Aiguille Du Midi čija je krajnja visina 3842m te postaviti šator na glečeru Vallée Blanche. Plan smo odgodili za sutra zbog jakog vjetra na glečeru,a tu informaciju dali su nam vodiči.Skratili smo si vrijeme odlaskom u Genevu,prenoćili smo u kampu Les Arolles u Chamonixu.

26.08- Srijeda,nakon odmora u campu,završne pripreme ruksaka i gas na žičaru,vrh na koji vozi žičara je Aiguille Du Midi3842m,te pruža predivan pogled na okolne vrhove zbog sunčanog vremena J.Uputili smo se do izlaza za alpiniste(tunel u ledu),tamo se navezali,stavili dereze na gojze,cepin u ruke i pomalo započeli silazak po grebenu do glečera na kojem smo podigli šator(3530m) u 16:00h.U tom “divljem“  kampu na glečeru bilo je desetak šatora,svi sa istim planom.(u razgovoru sa tri poljaka saznajemo kako vodiči sa klijentima već šestu noć pokušavaju probiti našu rutu,ali odustaju na grebenu Tacula zbog friško napadalog snijega.Naravno da ti isti poljaci idu i vraćaju se za njima).Zalazak sunca te pad temperature potjerao je čitav kamp u šatore na spavanje.

27.08- Četvrtak,ustajemo u 01:20h- sa čeonim lampadinicama. Navezujemo se i sa ostatkom kampa čekamo prolazak vodiča (iskorištavanje).

02:00h-polazak,hodanje po ostatku glečera do djela gdje počinje blag uspon na Tacul. Snijeg na tom djelu noćnog uspona je neki pršić,prolazak uz ogromne serake i pukotine je veoma zanimljiv pogotovo nama “novima“(moš mislit).Izlaz na greben Tacula i radost jer se vodiči probijaju na Mont Maudit.Neopisiv je osjećaj kretati se noći tim sniježnim strminama,a pogledom unatrag gledati na mali svjetleći ChamonixJ.Pod vrhom Mont Maudita priječimo na zapad do zanimljivog “skoka“,ima 50tak metara nagiba 50°. Skok je zaleđen pa smo pouzdani u naše dereze i bajle, koristimo i pokoji ledni vijakJ.Nakon sto smo popeli skok pred nama je za proći još 500tinjak m visinske razlike po blagom nagibu do vrha. Taj “blagi“ nagib nam je bio najteži zbog visine koja se osjeti,korak po korak…i

09:00h- Team „MFG“ je na vrhu J Jak vjetar uz sunčano vrijeme pruža nam savršen pogled.Brzinsko slikanje i što brži spust po istoj ruti.  Silaz je bilo veoma iscrpan,skok smo absailali na postojeće trakice oko vrška stjene.

17:00h-Povratak u kamp. Kuhalo je proradilo momentalno,juhica za zagrijavanje,te pašta sa tunom kao malo konkretnije.Nakon jela zaspali smo kao bebice do drugog jutra.

28.08.-Petak,ustajemo oko 09:00h,spremamo šator i sve stvari te se istim onim grebenom vraćamo u onaj tunel od leda.

12:00h, nakon kupovine suvenira Team sa osmjehom napušta Chamonix , te se kući vraćamo u večernjim satima živi i zdravi J

HVALA ekipi koja nas je podržala i RAK-u!