13 prosinca 2016 Autor: Bojan Novak RAK

Mangart, Zimska smer; 300 m II/2-3, 90°/45° (10.12.2016)

Subota jutro, Bojan Liker, Marko Vukušić i Goran Misimović, nakon gaženja moje noge oko 4:30 krećemo iz Rijeke prema Sloveniji. U Ljubljani kupimo Željka i nastavljamo prema Italiji. Preko Predela ponovno ulazimo u Sloveniju i uspinjemo se alpskom cestom ka Mangartskom sedlu. Auto smo ostavili ispred prvog tunela i lagano uzbrdo. Naš cilj je Zimska smer. Lijepi zarez u sjevernoj stijeni Mangarta.
Pristup je zahvaljujući nedostatku snijega zanemariv. Nakon stavljanja dereza Željko ima problema sa istima i odustaje.

Na ulasku u grapu, a nakon što su vidjeli Gorana i mene kako penjemo ulazni skok, odustaju Marko i Bojan. A ulazni skok je bio vertikalan, cca tri metara dug sa izlazom preko nekakvog mini trbuha sa lošom lijevom rukom. To smo lako prošli i nastavili dalje.

Na polovici je bio još jedan skokić, slične težine, ali bolje zasnježen. Grapa prekrasno zalivena, snijeg škripavac, ne propada se ništa, divota. Na izlasku iz žlijeba stope nas vode u desno, a srce bi ravno u još nekakav skokić. Goran bi, ali meni se ne da pa obilazimo taj vertikalni dio i iznad njega kroz nekakav mini skok (postoji snimka) i izlazimo na vršni greben zapadno cca 50-tak metara od vrha.

Na vrhu sunce, malo vjetra i prekrasan pogled do Dolomita, Grossglocknera… Njih troje su se uspeli po talijanskom smjeru uspona po kojem smo se svi spustili, a Željko je cijelo vrijeme imao probleme sa derezama. Povratak, večera u gostionici Gala u Lescu i povratak kući.

Prekrasan dan u Alpama.