12 veljače 2013 Autor: Snježana Zbašnik RAK

Maltatal

Ovaj vikend smo Bale, Elvin, Novak i ja proveli u penjanju slapova u austrijskom Maltatalu. Iz Rijeke smo krenuli u subotu ujutro oko 6 sati, a već prije podne smo puni entuzijazma zabijali bajle u prvu dužinu odabranih slapova. Led je bio opako tvrd radi velike hladnoće, puhao je neugodni sjeverac i naravno da je u svim klasicima u dolini bila gužva. U nastavku je objedinjeni izvještaj…Subota

Bale i Elvin su odabrali lijepi smjer Zeit zum warten, i nakon prve zajedničke dužine slapa Gamsek (gdje su susreli Zagrebčane) odvojili su se lijevo u samostalnu liniju leda/stijene i do mraka ispenjali do vrha. Smjer nije bio u optimalnim uvjetima, falilo je leda, kompliciralo međuosiguranja i nudilo zaleđene busene trave i scary detalje. Zadnju (ključnu) dužinu popeli su po stijeni te se pri vrhu prebacili na sigu koju su ispenjali do vrha. Bale je smjer popeo u vodstvu.
Absajl i silaz su im se odužili po mraku.

Novak i ja (Sova) odlučili smo se na penanje Aluhola. Oko 11 i pol bili smo pod slapom u kojem je već bilo nekih 6 naveza već u smjeru. No slap je dovoljno dobro i široko napravljen tako da smo mogli zaobilaziti sporije naveze. U smjer smo ušli u oko 11 i pol i spustili se oko 17 sati. Najteža po meni je treća dužina (zeleđena svijeća) u kojoj je trebalo malo više stisnuti, dok je ostatak slapa uživancija za penjanje. Sva sidrišta su napravljena na stablima, a moglo se sidriti i u samom slapu što smo u nekim dužinama i radili s obzirom na gužvanac.

Nedjelja

U nedjelju su Bale i Elvin uz cestu popeli lakši slapić te otišli u dolinu na pizzu, dok smo Novak i ja (Sova) išli penjati Gamseka.

U prvoj dužini Gamseka led je bio dosta tvrd, što je iziskivalo dosta udaranja po istome. Detaljna je treća dužina koja je nešto lakša u odnosu na detaljnu dužinu u Aluholu, ali zato je ista konstantna i duža (cca. 40 m). Cijeli slap je dobro napravljen, sa napravljenim sidrištima na stablima /u ledu. Uglavnom opet guštanje u penjanju. Pod slapom smo bili oko 12.00, a na vrhu istoga oko 17.30. I sve bi bilo super da nam pri slaganju drugog absajla nije zapelo uže čije nam je otpetljavanje uzelo dosta vremena i živaca… Uz happy end, silazak nam se odužio dugo u noć (kod auta smo bili oko 21.00).

Popeli smo:

Sobota:
Aluhol, Wi4, 240m Sova + Novak
Zeit zum Warten, Wi5, M7, 220m Bale + Elvin
Nedjelja:
Gamsek, Wi4, 250m Sova+Novak
Falleralmfall, Wi3+, 350m Bale+Elvin


Fotografije 3-4: Rene Lisac (Zagreb)