14 veljače 2012 Autor: Vedrana Simičević Sa svih strana

Lušev graben, Bohinj (WI4, 250 m)

Lušev graben, Bohinj (WI4, 250 m)

Dok se Hrvatska muči s metrima snijega, u susjednoj nam Sloveniji ove zime čak i Kredarica ima jedva “sitnih” 100 cm. U nedostatku “bijelog” nema baš ni previše bijelih linija u slovenskim stijenama, odnosno velikih zimskih smjerova, ali baš kao što je svaka zima osobita po nečemu, tako je ova po – ledu.

Slapova i u Sloveniji, pa čak i u Lijepoj našoj ima na svakom koraku, napravljeni su i neki koji godinama nisu vidjeli ponavljanja, poput recimo Zelenog vira u Skradu ili pak Boke kraj Bovca, a skupa s njima u Alpama su u vrhunskom stanju skoro svi slovenski uobičajeni i manje uobičajeni ledni klasici. U svakom slučaju, idealna zima za ispenjat bar nekog od lednih ljepotana koji su vam iz nekog razloga do sad izmicali. Jedan od takvih, imenom Lušev graben, (WI4, 250 metara) skriva se u Vojama, dolinici blizu Bohinja, i iako se napravi gotovo svake zime, ove je postao pravi mega-hit.

Vodič doduše lijepo kaže da se radi o lijepoj, dugačkoj, ne preteškoj kaskadastoj četvorki, no pravi razlog popularnosti ove  zime vjerojatno je puno banalniji – s toliko malo snijega, cesta iz Starih Fužina prohodna je sve do kraja dolinice. Miljenu i Laliću ideja se svidjela, vrijeme nije izgledalo preapokaliptično u tom dijelu Dežele, pa smo unatoč snijegu i činjenici da je Lale iz Ogulina došao doma tek u 2 ujutro, svi tri u nedjelju u 6,30 ujutro krenuli ka Bohinju.

Nakon epskog pristupa od pune četiri minute, shvaćamo da je misao vodilja “nema veze što je popularan, svugdje će biti gužva” ponešto podcijenjena procjena situacije, jer su u slapu već cirka tri naveza,   još jedan –  simpatični duo iz AO Rašice pristupa uz nas, a još dva naveza upravo pristižu. Evidentno brzi trojac iskorištava našu zbunjenost i Lalićevu prvu stanku za marendu i ubacuje se ispred, pa nema druge no – čekati.

Slap je poznat po dugačkoj, strmoj, ujedno i najtežoj, prvoj dužini koju bez problema rješava majstor Miljen. Trenutno je ta “četvorka” sigurno mrvicu lakša jer je preko nje u zadnja tri tjedna prešlo bar pedesetak ljudi.   Do vrha slijedi još dugačkih pet kaskadastih dužina s manjim ili većim skokovima, uglavnom između 3 i 3+. Iako nije zahtjevno, ima do kraja još šta za raditi. U troje , istina, nije išlo posebno brzo, ali nije bilo panike – u zraku je podnošljivih -9 stupnjeva bez vjetra. Lale kojem je ovo bio prvi slap, još nabrijan od tekme, ojačan i drugim sendvičem i sprijateljen s lednim klinovima, poželio je odvoditi zadnju dužinu i odradio to bez problema, unatoč tome što ga je pred sam kraj čekala skrivena vertikalica kao desert. Sve u svemu, lijep nedjeljni izletić.