6 prosinca 2012 Autor: Bojan Prokop Škole

Krenula je zimska alpinistička škola 12/13

U petak, 23.11.2012. g. započela je Zimska alpinistička škola 2012/2013. uvodnim predavanjem voditelja škole (Elvisa Vikića i Bojana Prokopa). Na uvodnom predavanju su polaznici škole (Ira Blažina, Iva Brnčić Trajković, Majda Gregorović, Aleksandar Kršulja, Antonio Bujan, Krešo Matijević, Marko Buljan, Moreno Vrancich, Tomislav Jureša, Vedran Devčić i Zdeslav Marinović) zadužili kompletnu alpinističku opremu nužnu za potrebe škole, te se upoznali sa ciljevima i obimom iste.

Prvo predavanje na temu alpinističke opreme održano je 29.11.2012. g. a izložio ga je Elvis Vikić. Na istom sastanku dogovorena je i prva kondicijska vježba, koja je obzirom na dobre uvjete i vremensku prognozu prerasla u konkretnu zimsku vježbu koja se odvila na Risnjaku istoga vikenda.

Na 1. vježbi je prisustvovalo 8 polaznika škole (Iva Brnčić Trajković, Majda Gregorović, Aleksandar Kršulja, Antonio Bujan, Krešo Matijević, Marko Buljan, Moreno Vrancich i Vedran Devčić), 2 voditelja škole (Elvis Vikić i Bojan Prokop), te 5 pomoćnika (Zorana Težak, Dean Čolović, Ivan Vidić, Nino Zorzenon i Zoran Sekovanić). Vježba je započela hodačkom turom sa Platka do planinarskog doma na Risnjaku, gdje su po dolasku postavljeni šatori za predviđeno noćenje. Istoga dana održana je obuka za rukovanje kuhalima uz upotrebu benzinskog goriva, što je ujedno bila dobra provjera posuđene klupske opreme, a i prilika za pripremu slasnog obroka (bilo je tu hrenovki, kobasica, graha, gulaša..). Nakon prespavane noći u šatorima, u nedjelju 02.12.2012. g. održane su vježbe hodanja u derezama, korištenje bajli odnosno cepina, pokazna vježba zaustavljanja na cepin, te hodanje u navezima. Nakon odrađene obuke, odrađen je odlazak na vrh Risnjaka u navezima, te spust na Platak.

Polaznici škole bili su u prilici koristiti kuhala i spavati u šatorima, što će biti od velike koristi u narednim vježbama, a svojom su fizičkom spremom i više nego zadovoljili sve postavljene uvijete.

Foto: Elvis Vikić