3 studenoga 2011 Autor: Vedrana Simičević Sa svih strana

Komisija za alpinizam HPS: Raspis za sudjelovanje na međunarodnom penjačkom susretu “BMC International Meet 2012.”

Komisija za alpinizam HPS: Raspis za sudjelovanje na međunarodnom penjačkom susretu “BMC International Meet 2012.”

Komisija za alpinizam HPS-a poziva sve zainteresirane alpiniste da se prijave na sudjelovanje na zimskom izdanju poznatog međunarodnog BMC susreta koje će se održati od 22. do 29. Siječnja 2012. u Škotskoj (Glenmore Lodge, Aviemore).

KA na susret šalje dva sudionika. Radi se o jednom od najpoznatijih međunarodnih alpinističkih susreta na svijetu na kojem se već godinama okupljaju penjači iz raznih dijelova svijeta, najčešće ponajbolji predstavnici pojedine zemlje, a cilj je druženje, penjanje i razmjena iskustava. Svaki penjač dobije “domaćina” s kojim penje u Ben Nevisu i ostalim poznatim škotskim stijenama, što sudionicima susreta pruža jedinstvenu mogućnost da upoznaju specifičnu škotsku penjačku etiku i stil penjanja u jedinstvenom okružju koji nude snijegom i ledom okovane škotske granitne stijene.  Od sudionika se zahtjeva iskustvo u penjanju zimskih alpinističkih smjerova, leda i „miksanog“  terena.

Uz prijavu na raspis svi zainteresirani moraju priložiti deset najboljih zimskih alpinističkih smjerova (ili alpinističkih smjerova  ispenjanih u zimskim uvjetima) ispenjanih u posljednje tri godine, uz uobičajene značajke (ocjena, dužina, datum, partner, ime smjera, područje gdje je ispenjan, način – NP, RP, sve prvi, ½, sve drugi). KA za dva sudionika pokriva trošak obavezne takse za sudjelovanje na susretu, te dio troškova puta, dok je smještaj osiguran od strane organizatora. Sudionici moraju imati uredno plaćenu članarinu za tekuću godinu HPS-u, te rješeno osiguranje.

Prijave se primaju do 15. studenog 2011. na e-mail adresu alpinizam@plsavez.hr ili na adresu HPS-a Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, s napomenom “Prijava za BMC susret”.

U prilogu detalji susreta bmc2011Event details[1] (na engleskom jeziku), te izvještaj Elvina Sindičića koji je sudjelovao na zimskom BMC-u:

*****
Od 22. veljače do 01. ožujka sam kao predstavnik HPS-a sudjelovao na BMC winter meeting-u Škotskoj u organizaciji British mountain council-a.

Na skupu je bilo 40 tak penjača iz cijeloga svijeta a organizira se redovito svake dvije godine radi upoznavanja s tradicionalnim, kombiniranim Škotskim zimskim penjanjem, njihovom etikom, pristupom, ocjenjivanjem i stilom.

Tijekom 6 dana sam, unatoč slabim uvjetima za penjanje, sa različitim partnerima popeo 7 smjerova, uglavnom u stijeni Ben Nevisa. Radi se uglavnom o kraćim smjerovima od svega nekoliko dužina, u rjetko prevjesnoj stijeni. Međutim, radi se o tehničkim gibovima, maštovitom korištenju cepina, ponekad minimalističkom međuosiguranju, teškim vremenskim uvjetima, snijegu koji zapunjuje pukotine itd, smrznutim travama.. Smjerovi su neopremljeni ali granitna stijena omogućava zadovoljavajuće postavljanje “brzih” međuosiguranja. Škotska etika dozvoljava penjanje samo kada je stijena “bijela” odnosno kada napada snijeg ili se stvori ledna kora preko stijene. Unatoč maloj nadmorskoj visini geografski položaj omogućava brzo, prekonoćno, mijenjanje uvjeta iz loših u dobre i obrnuto. Kao naj dan bih izdvojio četvrtak kada su uvjeti u stijeni Ben Nevisa bili odlični te sam sa Škotskim kolegom popeo smjer Hobgoblin ocjene 7, 120m.

Bili smo smješteni u nacionalnom sportskom centru “Glenmore lodge” kraj gradića Aviemorea od kamo smo svaki dan mini busevima odlazili na penjanje. Navečer su bila organizirana razna predavanja i projekcije što gostiju na skupu što domaćina što je dodatno brusilo ionako nabrijanu penjačku ekipu.

Zahvaljujem se KA HPS za sufinanciranje troškova puta te ohrabrujem sve ostale penjače da se ubuduće prijave jer se osim dobrog penjanja, društva dobije i  inspiracija za daljnje uspone.

Elvin Sindičić

*****