14 prosinca 2012 Autor: Marko Vuković Sa svih strana

Klemen Premrl (Filodrammatica, 17.12. u 19h)

Predavanje poznatog svjetskog alpinista održat će se riječkoj Filodrammatici. Za Klemena Premrla se bez grižnje savjesti može reći da se radi o jednom od najboljih svjetskih penjača u ledu. Iako je on ujedno i vrsni sportski penjač te svestrani alpinist ipak je najpoznatiji po teškim usponima u slapovima i kombiniranim smjerovima.

Slijedeći svoju strast postao je 1997. godine prvi Slovenac koji je popeo slap ocjene WI7 (Riptide, Kanada), te se takmičio u Svjetskom kupu u lednom penjanju. Nakon nekoliko natjecateljskih sezona posvetio se traženju avanture u prirodnim stijenama i formacijama. U potrazi za najtežim usponima u više navrata posjetio je Kanadu i Norvešku. U najnovijoj avanturi u Helmcken falls, Kanada, Klemen je dosegnuo do sad najviši nivo u svojoj penjačkoj karijeri… Prvo je izveo izuzetan prvenstveni uspon u slapu Wolverine ocjene WI 11, što ga čini najtežim ikad izvedenim lednim usponom, a nakon toga je popeo svjetski poznati Spray on ocjene WI 10. Za kraj, u navezu s Timom Emmetom bio je prva osoba koja je izašla na vrh Helmcken fallsa, penjući smjerom Spray on… Top, WI 10, M9+ 240m. Radi se o vjerojatno najtežem lednom i kombiniranom smjeru na svijetu.

Cijena ulaznice koja se može nabaviti u Iglu športu u Rijeci je 20 kn. Prihod ide u korist Penjati se mora inicijative za edukaciju alpinista u Hrvatskoj.