3 srpnja 2014 Autor: Ivana Barac Ekspedicije RAK

Kilimanjaro 2014

Petero članova Riječkog alpinističkog kluba sprema se na još jednu avanturu. Cilj nam je osvojiti najviši vrh afričkog kontinenta. Sa svojih 5895 metara nadmorske visine Kilimanjaro je najviša samostojeća planina na svijetu.

Kilimanjaro je zapravo vulkan, sa tri kratera: Kibo, Mawenzi i Shira. Kibo je najbolje sačuvan krater na planini i jedini stalno pokriven snijegom. Najviša točka Kiba je vrh Uhuru, ujedno i cilj ove ekspedicije.

Naš put započinje 5 kolovoza letom iz Venecije, preko Istanbula i do Kenye. Po dolasku u Afriku odmah ćemo se uputiti prema Mount Kenyi.
Mount Kenya je najviša planina u Keniji i druga po visini u Africi, odmah poslije Kilimanjara. Najviši vrhovi Mount Kenye su Batian (5.199 m), Nelion (5.188 m) i Point Lenana (4.985 m). Naš cilj je uspon na Point Lenanu koji će nam poslužiti kao priprema za Kilimanjaro. Uspon i silazak traju ukupno 4 dana što je idealno za aklimatizaciju i ugodno svladavanje visine.

Nakon silaska s Mt Kenye putujemo u Tanzaniju, točnije u Arushu gdje ćemo se malo odmoriti prije uspona na Kilimanjaro.

Kroz cijelu našu afričku avanturu voditi će nas vodič Mike koji nam je jako pomogao u odabiru i organizaciji uspona. Ne znam koliko je poznato, ali ulazak u park i uspon nisu dozvoljeni bez pratnje vodiča.

Za uspon odabrali smo rutu Machame, koja ukupno s usponom i silazom traje 6 dana. Pošto je uspon hodački, nije potrebna nikakva oprema. Poznato je da se ledenjaci na vrhu vrlo brzo tope zbog globalnog zatopljenja pa se prolazi i bez dereza.

Ukupno ćemo prijeći oko 100 km.

1 Dan – od Machame (ulaz u Nacionalni park – 1490 m) do Machame kampa (2980 m), u trajanju od 7 sati. Vegetaciju čini planinska šuma, koja nije uzalud nazvana kišnom šumom jer u njoj pada 96% svih kiša na Kilimanjaru.

2 Dan – 6 sati uspona i hoda do vrha pojasa šume i potom po močvarnom terenu dovodi nas do Shira kampa (3840 m). Ovog dana udaljenost je manja, ali uslijed veće visine neki će osjetiti da im je energija na kraju.

3 Dan – 5 sati zahtjevnog uspona kroz polu-pustinjski krajolik dovodi nas na 4630 m nadmorske visine. Isti dan se spuštamo 680 m do Barranco kampa, za što će nam trebati još 2 sata. Moguće je da se pojave simptomi visinske bolesti jer je ovo važan dan aklimatizacije stoga je potrebno odmoriti.

4 Dan – Nakon penjanja Velikog Barranco Zida dolazimo do Heim glečera i spuštamo se prema Karanga dolini, pri čemu prolazimo kraj Karanga kampa, zadnjeg mjesta gdje se možemo opskrbiti vodom. Nastavljamo dalje prema Barafu kampu na 4550 m. 7 sati kroz planinsku pustinju. Do vrha nam preostaje još 1345 m.

5 Dan – Oko ponoći se kreće u smjeru sjeverozapada prema Stella pointu na rubu kratera. Ovih 6 sati uspona kroz sipar za većinu alpinista predstavlja mentalno i fizički najizazovniji dio cijele ekspedicije. Izlaz sunca planiramo dočekati na Stella pointu (5685 m). Potom slijedi 2 sata uspona kroz snijeg i osvajanja vrha Uhuru na 5895 m. Brzo krećemo na povratak do Barafu kampa, što će potrajati oko 3 sata, pa dalje prema Mweka skloništu (3100 m).

6 Dan – Za zadnji dan ostalo nam je spuštanje od 3 sata do Mweka ulaza u Nacionalni park gdje se nadamo primiti certifikate za uspješno osvojeni vrh Kilimanjara.

Naša ekspedicija, dakako, ima i humanitarnu notu. Na svojem ćemo putovanju posjetiti hrvatsku humanitarnu udrugu “Gledati Srcem”. Provesti ćemo s njima par dana, upoznati se s kulturom Masai naroda, i na kraju zatvoriti našu afričku priču sa Zanzibarom.

Pošto se Jan profesionalno bavi fotografiranjem cijela će ekspedicija biti popraćena lijepim slikama i filmićima u kojima ćete sigurno uživati.
I za kraj htjeli bi se zahvaliti svima koju su nam pomogli da krenemo u našu prvu ekspediciju. Hvala na savjetima i kritikama i naravno na kupljenim majicama.

Jan, Marijan, Adri, Vlatka i Ivana