3 siječnja 2017 Autor: Bojan Rafaj RAK

Kanjon Čikole za početak godine

Nije baš da pišemo  izvještaje kad odemo penjat kratke smjerove, ali penjalište u kanjonu Čikole je novo, rijetki su bili dole i malo nedostaje materijala koji bi nekoga natjerao da potegne do Drniša, stoga evo ukratko o našem zadnjem danu stare i prvom danu nove godine.

Penjalište podsjeća na Istarska. Kanjon je nešto između Vele Drage i Dvigrada, stijena kao u Kompanju, samo položenija. Orijentirano je na jug, sunca ima cijeli dan. Pristup lijepo uređen i pod stijenom ima mjesta za raširit se (čak i za kinderbet, uvjerili se na vlastite oči). Tri su sektora jedan pored drugog. Zadnji je prevjesni od 6c pa na gore s ponešto projekata. Druga dva su za normalne ljude, i doista ima za svakoga ponešto. Mahom su to smjerovi na ploči i ono što ih sve krasi je dužina. Uže od najmanje 70m je obavezno, a i 20tak kompleta na pojasu isto nije čudno. Npr Samiljevac 37m 23 kopčanja. Opremljenost je kao u snu. Svakih metar kopčaš, nerijetko i preskačeš. Ima i jedan ˝dugi˝ od 70m s 3 dužine.

Glavna prednost penjališta je orijentacija, tako da se, uz malo sunca, usred zime penje u kratkim rukavima i gleda zaleđenu Čikolu ispod sebe. Međutim to znači da se tu jedino zimi i ima smisla penjat, ostatak godine je pretoplo. Osim penjajna kroz kanjon je provučen zipline. Nedaleko su obrambene utvrde iz nekih davnih dana. Naravno NP Krke, Promina iznad Drniša i sve još nešto za izgubit vrijeme dok se stjena ne ugrije.

Onaj manje bitni dio. Išlo nas je devet s dva auta. Nažalost Čikola je nama malo daleko, autoputom je brže, ali i skuplje nego starom cestom. Otprilike dođe duplo skuplje nego do Paklenice. Spavali smo odvojeno, jedni u Drnišu u apartmanu Promona, drugi u lijepo uređenoj kućici u Siveriću. Prvi dan je bilo hladno bez sunca, ali se moglo penjat. Doček je protekao mirno bez incidenata uz Petra Grašu i CMC. Drugi dan je bilo proljeće, malo smo prošetali i do utvrde Ključica, pod kojom ima zanimljivih stijena, navodno (neprovjereno) da se nešto i tamo penje.

Uglavnom, topla preporuka za hladne zimske dane. Ako vam je do lijepog penjanja po pločama, bez gužve, na smjerovima već od 4b pa na više, a nije vam problem potegnuti do Drniša. Idealno za one koji su sad s tečaja.