8 veljače 2016 Autor: Bojan Rafaj RAK

Grintovec – Grapa čez jame III/1-2 200m

Odlična prognoza za subotu tjerala nas je u Sloveniju. Idemo na neku snježnu turu, pa ako nas posluži snijeg možda odradimo i grapu. Tako nekako je i bilo.

Klara, Kiki, Vex, Ja i Frano koji je uletio u zadnji čas u kombinaciju i zamolio da ga povedemo sa sobom – neš ti problema. Idemo na Grintovec i nadamo se nekoj od grapa. Putem se odlučujemo na pristup Kokrskom sedlom iz Suhadolnika, nitko od nas nije bio s te strane, a neki kažu da je i kraće. Možda bi i bilo kraće da smo auto pustili na kraju ceste, a ne na prvom parkingu.

Nakon 2 sata smo kod Cojzove u zimskoj sobi. Slovenci i zagrepčani idu u Kalšku goru, koja je okrenuta na sjever, baš i nije zalivena, ali se može.

Mi idemo prema južnim padinama Grintovca. Jako je toplo, ne puše i napredujemo u podmajicama. Snijeg je loš i propada se, kao na proljeće. Srećom prolazi nas brza četvorka i radi stopinke na pristupu i kroz grapu. Uvelike nam olakšavaju posao. Grapa je lijepa, lagana, ali s ovakvim snijegom nije gušt. Prolazimo bez navezavivanja ili nekih komplikacija i dva i pol sata od cojzove smo na vrhu.

Uživamo u pogledu, učimo koji je koji vrh i pomalo dole do auta, za dva i pol sata. Prednost pristupa iz Suhadolnika tu dolazi do izražaja, silaz je po suncu.

 

[Not a valid template]