14 listopada 2019 Autor: Andrija Rubinić, inicijator RAK

Glavno da se klajmba 2019.

Od 5. do 8. listopada organizirano ovogodišnje izdanje legendarnog memorijalnog alpinističkog skupa GDSK 2019., to je tradicionalno memorijalno godišnje okupljanje alpinista Hrvatske i okolice podno Biokova.

Za one koji ne znaju, skup se održava od 2011. godine u čast poginulim alpinistima, najboljim i najperspektivnijim alpinistima svoje generacije – Toniju Rosi (AOŽ/SAK Ekstrem) i Igoru Skenderu (AO Beograd/AOV).

Na skupu je održano fascinantno predavanje Silva Kare o svom alpinističkom životnom putu i predstavljanje njegove knjige Alpinist (od sad je možete naći u klupskoj knjižnici). Naš klub je na skupu predstavio izložbu fotografija našeg legendarnog člana Stanka Gilića pod nazivom Čovjek planina.
Kampanja promocije odlaska na skup skupa među rakovcima pod sloganom „sve džaba“ urodila plodom budući da je na ovogodišnjem skupu sudjelovalo 12 naših članova, tome na ruku išla je i dobra prognoza vremena. Sudjelovali su: Goran, Jelena, Lovro Č., Lovro, Mady, Martina, Matteo, Nena, Novak, Sandi, Zdele, mali Lovro i Andrija.
Penjali smo smjerove: Dalmatinski san 6b 600m, Tommy 6b 270m (tri naveza), Superpanoramika 6a 200m (dva naveza), Gianni Roberto Borut #1 IV+ 150m, Madre Padre 6a 150m.

Zdeslav o smjeru Dalmatinski san: Ha, ja bi ga opisao kao pitomi dalmatinski klasik koji straši brojem dužina i ocjenama pa primiri položenom i laganom prvom polovicom, onda oduševi sa prelijepih 5 centralnih dužina i kad je skoro sve gotovo zamori sa zadnje dvije tri. Sve to u divljini Biokova ?? Ja bih preporučio uze od 70 i spajanje sto vise duzina u donjem dijelu, da se ne razduži previše.


RAK