Dolomiti 19.-22.VI.2014

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Djana
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Dolomiti 19.-22.VI.2014

PostPostao/la Djana » 09.07.14, 15:32

Od kad sam prvi put iskusila Dolomite, rekla sam sama sebi da tamo moram ići svake godine barem jednom.. Toga sam se i pridržavala, no onda su se zaredale 3 godine bez posjete tom raju na zemlji.. I tako sam ove godine već bila nervozna hoću li uspjet otići, skupit neku ekipicu i uživati bar 2-3 dana tamo.. Nakon tjedan dana komplikacija oko kombiniranja tko šta kako i kakva je prognoza, uspjevam se dogovoriti s Lalićem za navez i s Davorom i Saletom (iz Istre) da idemo.. Krenuli u srijedu (18.VI.) predvečer i stigli oko Cortine u kasnu noć, odnosno rano jutro, kiša nas je neumorno prala dok smo tražili mjesto da na divljaka dignemo šatore..

U četvrtak smo se svi uputili na Gruppo di Fanis, Lale i ja na Torre Piccola di Falzarego u smjer Via Comici koji je na južnoj strani i dug je oko 230m ocjene V- . Pristup je oko 40min, po lijepoj stazi i prolazi se kraj ruševina stare bolnice.. Smjer je uglavnom opremljen i jako lijep, malo smo se zagubili koji metar previše lijevo u drugoj dužini, ali ništa strašno. S vrha se absaila na drugu stranu i onda opet stazicom do auta.. Za preporučiti! Vraćamo se spavati ponovo na isto mjesto jer nam se tamo baš svidjelo :)

Za petak smo dogovorili Gruppo del Pomagagnon, na Punta Fiames. Lale i ja u smjer Spigolo Jori, a Davor i Sale neki susjedni ljevi.. Stijena predivno izgleda, a pristup je za ubit se – prvi dio je stazom kroz šumu i to je okej, onda kreneš priječit po stijeni kroz žljebove i sipare i fuj fuj, onda se negdje odlučiš navezat i povuć 3 dužine užeta „osiguravajući“ se po kršljivim kamenčićima.. I kad napokon dođeš do rampe koja vodi do ulaza u smjer si već (psihički) mrtav umoran :) a ona je naravno puna kamenja koje leti dole, i to sve je trajalo oko 3 sata.. Smjer je dug 285m, no kad zbrojiš ovo prije ispadne nekih 400-450m, teškoće V, opremljen je gdje treba, ali smo koristili i čokove i klinove.. Nismo imali problema s orijentacijom sve do zadnje dvije dužine gdje smo već bili i fizički i psihički ubijeni (no kasnije su nam Davor i Sale rekli da smo dobro išli). Na samom izlazu je Lale odvalio fini primjerak grote i udario se u bok, sva sreća da je penjao kao drugi i da ja dobro osiguravam :) Na vrh smo izašli oko 21h, ubrzano žvakanje sendviča i spremanje opreme i trk naći silaz dok se još štogod vidi (a na našu sreću to je bilo do malo iza 22h). Silaz je kobasica po siparčini koja je zapravo i okej jer je taman mekan da možeš brzo silazit, i onda opet u šumu po stazi.. Avantura nam je završila oko 23:30 i ovi su nas već nestrpljivo čekali, klopica i spavanje opet na istom mjestu!

Subotu smo odlučili provest laganini pa smo tako svi otišli na Cinque Torri, oni na Torre Grande a mi na Torre Barancio, sjevernu stranu, smjer domišljatog naziva Parete nord :) duljine 120m i laganini IV+ Baš smo guštali u smjeru i pogledu, a ulaz je bio iz snijega :) Za spavanje smo našli drugo super mjesto i navečer uz čašu-dve-tri vina ugodno pozdravili 21.VI.

Nedjelju smo odlučili svi provesti zajedno u istom smjeru, Gruppo del Nuvolau, na Monte Averau, smjer Via Alvera, no malo smo se zeznuli s izračunom trajanja pristupa, i kad smo nakon cca 1:15h došli do doma od kojeg ima još 25min pristupa, odlučili smo sjest i odmorit. A kad smo vidjeli koliko je tamo na terasi lijepo i opušteno, odlučili smo popit pivu, pa još jednu i tako to.. Guštirali smo na suncu, slagali priče s raznolikim oblicima pereca, smijali se i uživali, pa se nakon nekog vremena spustili natrag od kud smo došli i laganini krenuli put kuće, u realnost..

Akteri izleta: Marko Lalić i ja (Đana Petrović) iz kluba, i Istrijani Davor Matošević i Saša Dobrić, hvala im na predivnom druženju!

Natrag na “Alpinizam”